Šią savaitę socialiniuose tinkluose pasirodė labiausiai lauktų pavasarinių augalų – žibučių – nuotraukos. Žmonės džiaugiasi, kad pagaliau „pralaužti pavasario ledai“.

Vienu iš pavasario simbolių, žibučių, nuotrauka pasidalijęs gamtos fotografas Vaidas Karpavičius pasakoja, kad tai – tik pirmieji žibučių žiedai. Jau netrukus miškai turėtų būti nusėti šiais mėlynais žiedais.

„Čia pačios pirmosios žibutės kupsteliais. Ir tik kelių dienų klausimas, kada jų bus daugiau“, – žada fotografas.

Anot jo, šiemet pavienių žiedų buvo galima pastebėti ištisus metus. Mat, žiema buvusi šilta, todėl jau nuo gruodžio mėnesio gamtininkui teko matyti nuotraukose užfiksuotų pavienių ankstyvųjų žiedų. Tačiau dabar žibutės pagaliau pražydo kupsteliais, o tai reiškia, kad tikrasis pavasaris – čia pat.

„Paprastai žibutės auga lapuotynuose, o lapuočiai dabar dar visi be lapų, todėl saulė labai lengvai prasiskverbia ir labai gerai įšildo paklotę. Žibutės tuose įšildytuose plotuose ir atsiranda. O plynose vietose dar įšalas. <...> Reikia vos kelių dienų teigiamos temperatūros, kad miškai būtų nusėti žibučių“, – aiškina V. Karpavičius.

Jo užfiksuotos žibutės yra Buktos miške, Marijampolės savivaldybėje, visai netoli Žuvinto biosferos rezervato.

Žibučių nuotraukomis dalijasi ir Veisiejų regioninio parko direkcija. Anot jos darbuotojų, tai pirmosios žibutės parko teritorijoje.

O GRYNAS.lt dalijasi gražiausiais pirmųjų pavasarinių žibučių kadrais, užfiksuotais Verkių regioniniame parke.

Gerb. DELFI skaitytojai, galbūt jau irgi pastebėjote pirmąsias žibutes? Dalinkitės ir siųskite savo nuotraukas el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Žibutės“.