Tapo šeimos tradicija

Inkilo gamyba gali būti ne tik didelis ir geras darbas Lietuvos paukščiams, bet ir puiki pramoga visai šeimai. Jau 20 metų inkilus gaminantis Arūnas pasakoja, kad pirmą inkilą jis sukalė būdamas 13 metų su savo tėčiu. Vėliau, gyvendamas mieste, inkilų gamybą buvo pamiršęs, tačiau su žmona Irena susilaukęs sūnaus ir persikėlęs į užmiestį, vyras atgaivino šeimos tradiciją.

„Kai persikėlėm į užmiestį ir paaugo sūnus, su juo sukalėm pirmąjį jo inkilą. Mano tai buvo antrasis. Aišku, nebuvo jis tobulas, bet tuomet pradėjau daugiau domėtis, skaityti, kokio dydžio turi būti inkilai, kas juose gyvena. Tik tada sužinojau, kad kiekvienam paukščiui reikia skirtingo inkilo. Ir štai jau 20 metų darau inkilus. Dabar jau su anūkais“, – gražia istorija dalinasi pašnekovas.

Jis pabrėžia, kad inkilų nepardavinėja, o gamina juos tik todėl, kad tai yra puikus laisvalaikio praleidimas su šeima. Anot jo, užsiimti šia veikla ne visada leidžia sveikata, tačiau, kai tik yra jėgų ir noro, vyras čiumpa lentas, plaktuką ir imasi darbo.

Pats metas kelti inkilą

Besidomėdamas inkilų gamyba, Arūnas aiškinosi, kokia iš tikrųjų yra inkilo paskirtis, kokį inkilą reikia pagaminti, kad paukštelis jame susuktų lizdą. Ornitologas, inkilų gamybos entuziastas Darius Musteikis sako, kad pagrindinė inkilo funkcija – prieglobstis paukščiams, kurie ieško perėjimo vietos. Be to, inkilai žiemą sparnuočius (tuos, kurie lieka žiemoti Lietuvoje) apsaugo nuo šalčio, o naktimis – nuo plėšrūnų.

Pasak ornitologo, geriausia, jei inkilai bus paruošti ir sukelti iki balandžio pradžios. Tiesa, kada inkile apsigyvena paukščiai, priklauso nuo sparnuočių rūšies, todėl kai kuriais atvejais inkilas prieglobsčių tampa jau žiemos pabaigoje.

„Dar tikrai nėra vėlu kelti inkilus. Paprastai jie keliami iki balandžio 1 dienos, priklausomai nuo oro sąlygų, kokia žiema – ilgesnė ar trumpesnė. Smulkiems paukščiams (zylėms, margasparnėms musinukėms, varnėnams) geriausia inkilus iškelti iki balandžio pirmos dienos, nes balandžio pradžioje šios paukščių rūšys jau užima inkilus, poruojasi. Pelėdoms geriausia inkilus kelti iš rudens, nes sausio – vasario mėnesiais jau vyksta jų sutuoktuvės, patelės randa inkilus ar dreves ir kovo viduryje pelėdos jau deda kiaušinius. Aišku, miestuose pelėdos peri šiek tiek anksčiau, pavyzdžiui, Vilniuje, Vingio parke, yra pora, kuri pernai, kovo 10 dieną, jau buvo išperėjusi jauniklius“, – aiškina D. Musteikis.

Kita vertus, anot ornitologo, inkilus galima kelti ištisus metus: „Jie tikrai bus užimti, kai ateis laikas. Ir žiemą inkilai nebus tušti, nes juose paukščiai žiemoja (varnėnai, geniai, zylės ir kiti paukščiai, kurie pasilieka žiemoti Lietuvoje).“

Svarbu inkilui išrinkti tinkamą vietą

Tačiau inkilais naudojasi ne visos paukščių rūšys. Kaip pasakoja ornitologas D. Musteikis, labai daug paukščių lizdus suka medžiuose, ant žemės ežerų salose (vandens paukščiai).

„Tuo labiau, yra miško paukščiai, kurie tikrai negyvena inkiluose, pavyzdžiui, visos strazdų rūšys, kurios suka lizdus pačios, taip pat praktiškai visi plėšrūnai (jūriniai ereliai, žuvininkai ir pan.). Yra tam tikra paukščių grupė, kuri gyvena drevėse. Bet Lietuvoje yra drevių trūkumas, tai jį kompensuoja inkilai. Ir miestuose, ir gyvenvietėse, ir soduose“, – tvirtina pašnekovas.

Paukščių elgsena, pasak ornitologo, yra nulemta jų biologinių savybių. Yra rūšių, kurios visai nesuka lizdų, o kiaušinius deda tiesiog medžio drevėje ant supuvusios medienos. Tačiau perimiems jaunikliams tokiose vietose nesaugu, todėl bandoma paukščius privilioti į inkilus: juose pridedama medžio drožlių ar pan.

Prieš darant inkilą, reikia nuspręsti, kokiems paukščiams jis kalamas. Nuo to priklauso inkilo aukštis, plotis, plotas, angos skersmuo. Inkilų matmenis pagal tai, kokia paukščių grupė juose turėtų gyventi, galite rasti ČIA.

„Paukščiams nesvarbu, ar inkilas yra žalias, ar baltas. Jiems aktualu inkilo angos skersmuo, jo plotas ir dydis. Kai darome inkilą, turime maždaug žinoti, kokie jo matmenys. Turi būti parinktas biotopas, kur tokie paukščiai gyvena. Jei žmogus nori padaryti inkilą kukučiui, bet inkilą išsikels sode, tai tikrai kukutis jame negyvens, nes inkilo vieta neatitinka šios paukščių grupės biotopo. Inkilai reikalingi tose vietose, kur atitinka tam tikros rūšies paukščių gyvenimo vietą“, – aiškina D. Musteikis.

Supuvusius inkilus reiktų pakeisti

Einant parku ar mišku, dažnai pastebimi sutrūniję, neišvaizdūs, apleisti inkilai. Ornitologas D. Musteikis sako, kad tokius inkilus geriau pakeisti naujais, nes paukščiams labai svarbu, kad inkilas būtų sandarus ir sukaltas iš sausų lentų.

„Inkilai gaminami iš sausos medienos. Ar lentos bus sukaltos, ar susuktos medvaržčiais, nėra labai svarbu. Svarbiausia, kad inkilas būtų sandarus: nešvilpautų vėjai, nebūtų skylių. Ypač išorinėje pusėje, nes, kai jaunikliai išeina iš inkilo, jų kojytės gali įstrigti tarp trūkusios medienos, plyšio, koja užsikabina ir jaunikliai žūsta. Inkilus reikia daryti iš neobliuotų lentų, nes inkilo viduje turi būti nelygus paviršius, kad jie galėtų laisvai išlipti. Inkilai turi būti apsaugoti nuo plėšrūnų, todėl yra padaromos tam tikros angos, pavyzdžiui, apkaltos skardele, uždėtos papildomos lentelės su skyle, apsaugančios nuo plėšrūnų, genių, kurie praplatina angas ir sunaikina kiaušinius“, – patarimais dalijasi inkilų gamybos entuziastas.

Kad inkilai ilgiau tarnautų, juos galima dažyti drėgmei atsparioms medžiagoms. Be to, būtina inkilus kartas nuo karto išvalyti.

„Tam tikros paukščių rūšys per vieną perėjimo sezoną gali išvesti net tris vadas, tai inkile lieka trys lizdai, į kuriuos sulenda įvairūs vabalai, atskridęs genys jaučia, kad kažkas viduje krebžda. Tuomet jis kalena, naikindamas inkilą. Tokiame inkile jau niekas neperės. Todėl inkilą reikia išvalyti. Yra paukščių, pavyzdžiui, varnėnų, kurie inkilus išsivalo patys, bet vis tiek reikia juos kartas nuo karto atsidaryti ir pasižiūrėti, kad ten viduje dedasi“, – aiškina ornitologas.

Inkilų valymu reikėtų užsiimti rugsėjo – spalio mėnesiais. Tokiu metu maža tikimybė, kad bus išardyti lizdai su dar nesavarankiškais paukščių jaunikliais.

Sukalti paukšteliams inkilą dar nėra vėlu. Todėl ornitologai ir gamtininkai kviečia savaitgalį praleisti turiningai ir su visa šeima pagaminti mūsų sparnuočiams jaukius namus.