Tai jau aštuntą kartą rengiami Europos medžio rinkimai. Rinkimuose dalyvauja nacionalinių medžio rinkimų laimėtojai iš trylikos šalių. Vasario mėnesį kiekvienas gali pasirinkti du labiausiai patikusius medžius ir už juos balsuoti naudojantis asmeniniu elektroniniu paštu konkurso lange čia.

Tarp šių metų renkamų medžių yra Slovakijos retos rūšies obelis, Portugalijoje augantis ir į Gineso rekordų knygą įtrauktas didžiausias pasaulyje kamštinis ąžuolas, taip pat ir ąžuolas, tapęs skautų judėjimo Jungtinėje Karalystėje simboliu, bei daugelis kitų medžių, išgyvenusių potvynius, gaisrus, ligas ir kitas grėsmes, tačiau vis dar augančių žmonių globoje. 2018-ųjų Europos medžio konkurse Lietuvai atstovauja Raganų eglė.

Europos medžio konkurso tikslas – atkreipti dėmesį į senųjų medžių svarbą gamtos ir kultūros paveldui, kuriuo privalome rūpintis ir saugoti. Skirtingai nuo kitų rinkimų, šiame konkurse yra svarbūs ne tik medžio grožis, dydis ar amžius, bet ir augalo istorija, legenda, padavimai, augalo sąsaja su žmonių gyvenimu, medžio ir žmogaus bendrystė. Konkurso rengėjas ieško medžių, kurie tapo neatskiriama bendruomenės dalimi, jos šerdimi. Rinkimai kasmet pritraukia daugiau nei 200 tūkst. rinkėjų balsų.

Laimėtojai bus pagerbti 2018 m. kovo mėn. 21 d., per Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 2013 metais paskelbtą Tarptautinę miškų dieną. Apdovanojimo įteikimo ceremonijoje, Europos Parlamente, Briuselyje, dalyvaus Europos Parlamento nariai, Europos Komisijos Aplinkos generalinio direktorato generalinis direktorius Daniel Calleja Crespo ir kiti.