„Įvairūs kenkėjai ir ligos gali atsirasti labai netikėtai, todėl augalų apsaugai būtina skirti didelį dėmesį, tačiau apsaugos priemones turime naudoti labai atsakingai.“, – tvirtina Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktorius Sergejus Fedotovas.

Mūsų šalyje galima naudoti tik Lietuvoje registruotus augalų apsaugos produktus. Augalų apsaugos produktus registruoja ir jų naudojimą prižiūri Valstybinė augalininkystės tarnyba. Registracija vyksta itin kruopščiai – visada įvertinant galimą neigiamą poveikį žmogui ir aplinkai. Registruojant augalų apsaugos produktus taip pat nustatomi naudojimo reikalavimai, jei būtina – naudojimo apribojimai, rizikos mažinimo priemonės, t.y. asmeninės apsaugos priemonės, saugus purškimo laikas, apsaugos zonos iki vandens telkinių ir kitos saugos priemonės, kurių reikia laikytis augalų apsaugos produktų naudojimo metu. Ši informacija pateikiama registruoto augalų apsaugos produkto etiketėje, todėl prieš augalų apsaugos produkto naudojimą būtina susipažinti su produkto etiketėje pateikta informacija.

Veikliosios medžiagos vertinamos ES lygiu, augalų apsaugos produktus registruoja kiekviena valstybė narė. Gali būti registruojami tik tie augalų apsaugos produktai, kurių veikliosios medžiagos patvirtintos ES.

Šiuo metu šalyje registruota 381 augalų apsaugos produktas profesionaliajam naudojimui, 33 – neprofesionaliajam naudojimui. Vien šiais metais Augalininkystės tarnyba įregistravo 41 naują augalų apsaugos produktą – iš jų 2 - augalų apsaugos produktus, kurie gali būti naudojami ir ekologiniuose ūkiuose bei tiek pat jau naudojimui paruoštų augalų apsaugos produktų neprofesionaliajam naudojimui. Registracija atnaujinta 15 augalų apsaugos produktų. Šis skaičius auga, nes pateikiamos paraiškos naujiems augalų apsaugos produktams registruoti bei atnaujinti registruotų AAP registracijas. Nuo 2014 metų Lietuvoje įregistruoti 109 nauji augalų apsaugos produktai.

Augalų apsaugos produktų registravimą ir vertinimą atlieka 6 sričių 15 specialistų grupė, kuri vertina ir analizuoja augalų apsaugos produkto ir jame esančios veikliosios medžiagos tapatumą, fizikines ir chemines savybes, toksikologinius ir metabolizmo tyrimus, likučius augaluose, augaliniuose produktuose, ekotoksikologinius tyrimus, biologinį veiksmingumą. Taip pat atlieka rizikos vertinimą operatoriams, darbininkams, gyventojams, vartotojams bei paukščiams, žinduoliams, vandens organizmams, dirvos mikro ir makroorganizmams.

Jeigu gaunami patikimi, moksliškai patvirtinti duomenys apie tai, jog vienas bei kitas produktas ar veiklioji medžiaga gali būti žalinga, tokio produkto registracija yra naikinama. Pavyzdžiui, 2016 metais panaikinta 17 glifosato turinčių augalų apsaugos produktų registracija, kai buvo nustatyta, kad riebieji aminai yra kenksmingi žmogaus sveikatai ir neturi būti naudojamai augalų apsaugos produktų sudėtyje. Dėl galimo gruntinio vandens teršimo, ilgalaikės rizikos paukščiams, žinduoliams ir vandens organizmams buvo panaikinta 3 herbicidų, sudėtyje turinčių izoproturono veikliosios medžiagos, registracija. Dėl pavojaus žmonių sveikatai neleista naudoti fungicido „Menara“. Šiemet dėl poveikio žmonių sveikatai ir aplinkai panaikinta dar 5 augalų apsaugos produktų registracija, 1 augalų apsaugos produktas neregistruotas.

Ar naudojami augalų apsaugos produktai gali pakenkti augalų sveikatai ir tuo pačiu augalus, augalinius produktus valgančiam žmogui? Atsakymas - ne, jeigu ūkininkai ar sodininkai tinkamai naudos augalų apsaugos produktus. Labai svarbu, kad nustatytų reikalavimų būtų giežtai laikomasi, tuomet užaugintos daržovės ir vaisiai nekels grėsmės nei žmonių sveikatai, nei gyvūnams, nei augalams.