Tikina sugavęs kūdroje

Štai Surviliškio seniūnijoje gyvenantis užkietėjęs žvejys Antanas teigia grundalą sugavęs priešgaisriniame mažo Vitėnų kaimelio tvenkinyje.

„Iš pradžių nustebau, kas čia per žuvis, bet po to su kolegomis aiškinomės, ir paaiškėjo, kad tai yra rotanas (taip tarp žvejų vadinamas Nuodėgulinis grundalas – aut. past.). Ir iš kur jis galėjo atsirasti mūsų kūdroje? Juk čia daugiausia karosiukai gyvena. Sužinojome, kad tai negera žuvis, invazinė. Kad ji kitų žuvų jauniklius ryja, plėšri. Manau, kad ją čia kažkas įleido, o gal paukščiai užnešė, nežinau, bet aš pagavau tik vieną...“ – pasakojo vietos žvejys Antanas.

Paleido pats

Tuo metu kitas žvejys Mindaugas gyvenantis gretimame Urbelių kaime, teigia taip pat sugavęs grundalą minėtame Vitėnų tvenkinyje.

„Aš net nežinojau, kad ji tokia kenkėjiška žuvis. Pagavau ir paleidau savo tvenkinyje, o dabar žiūriu, kad ir varlyčių mažai, ir ikrų nėra, ir karosiukų rečiau pagaunu. O mano tvenkinuke vanduo labai švarus, čia žaliosios varlytės veisiasi ir puikiai gyvena. Čia šaltinio vanduo. Dabar bėda – reiktų kažkaip iškrapštyt tą grundalą iš savo tvenkinuko. Bandysiu gaudyt. Ir kam aš čia jį įleidau, norėjosi kaip geriau, o gavosi blogiau“, – pyko Urbelių kaimo gyventojas Mindaugas.

Tikrai pavojingos

Žūklės žinovai teigia, kad žmonės jokiu būdu neužveistų šių žuvų tvenkiniuose, nuosavuose vandens telkiniuose. O jei jau taip padarėte – būtina šias invazines žuvis naikinti. Jas galima žvejoti į valias, nes nėra jokių žvejybos limitų.

„Grundalų galite pagauti tiek, kiek norite. Ši žuvis yra invazinė ir itin pavojinga vietinei gyvybei. Taip, nėra paslaptis, kad jų yra ir Kėdainių rajone. Ji paplitusi gana seniai. Bet jei žvejai pagavo šią žuvį – tegul dedasi į pintinę, nes jos galima gaudyti į valias. Net Aplinkos ministerija, sulaukusi visuomenės palaikymo, žvejus ragina kovoti su invazinėmis rūšimis. Į tokių rūšių Lietuvoje sąrašą yra įtraukti ir juodažiočiai bei nuodėguliniai grundalai. Kai tik šios ištvermingos ir plėšrios žuvys įsitvirtina vandens telkinyje, jame pradeda sparčiai mažėti kitų žuvų, varliagyvių, moliuskų. Žmonės žino, kad tie grundalai yra skanūs, juos išmoko paruošti. Tad prašome žvejoti ir mažinti jų populiaciją“, – ragino žūklės žinovas, ilgametis Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas Lionius Stanevičius.

Draudžia veisti

Grundalai palyginti yra nedideli, apie 250–500 gramų svorio, tačiau jeigu vandens telkinyje yra per mažai jais mintančių plėšrių žuvų, nustelbia ar net išnaikina beveik visas kitų rūšių žuvis ir varliagyvius tame telkinyje. Šie grundalai mūsų šalyje plinta, deja, ne tik savarankiškai. Žmonės juos įveisia tvenkiniuose, naudoja kaip gyvą masalą žvejodami, nors tai draudžia Europos Sąjungos ir nacionaliniai teisės aktai.

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės invazines žuvų rūšis, tarp jų ir nuodėgulinį grundalą, leidžia mėgėjų žvejybos įrankiais žvejoti visus metus, neriboja jų kiekio ir dydžio, bet tik įsigijus žvejo mėgėjo bilietą ar žvejybos leidimą“, – primena L. Stanevičius.

Invaziniai ir vėžiai

Pasak L .Stanevičiaus, Lietuvoje didelę žalą daro ir invaziniai vėžiai. Invaziniai žymėtieji bei rainuotieji vėžiai į Lietuvą pateko iš Lenkijos, kur kažkada buvo veisiami.

„Didelę rainuotųjų populiaciją lemia nereiklumas gyvenamajai aplinkai. Iš visų Lietuvoje gyvenančių rūšių šiems vėžiams mažiausiai rūpi temperatūrų svyravimai, vandens gėlumas, švarumas, slėptuvės ir netgi maistas. Jie aktyvūs visą parą ir visus metus – netgi žiemą.

Invazinius vėžius Lietuvoje leidžiama gaudyti be apribojimų: bet kokio dydžio, bet kokį kiekį, bet kokiu laiku, tačiau, žinoma, įstatymų leidžiamais būdais“, – pabrėžia Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas.