Tikslas – pagausinti balinių vėžlių populiaciją Lietuvoje, išsaugoti ir grąžinti į gamtą balinio vėžlio jauniklius bei apsaugoti kiaušinių dėtis nuo plėšrūnų.

Didžiausias darbymetis parko darbuotojams - gegužės pabaiga – birželio pradžia. Šiuo metu patelės keliauja dėti kiaušinių. Balinių vėžlių dėtys uždengiamos metaliniais tinklais ir taip apsaugomos nuo įvairių plėšrūnų – lapių, mangutų, kurie jas iškapsto, o kiaušinius suėda.

Pirmoji dėtis šiais metais buvo uždengta gegužės 27 dieną, paskutinė – birželio 10 dieną. Iš viso per šį laikotarpį uždengtos 24 balinių vėžlių kiaušinių dėtys. Penkios dėtys (53 kiaušiniai), kurios buvo įrengtos nesaugiose vietose, išvežtos į Kauno zoologijos sodo inkubatorių. Zoologijos sode išsiritę vėžliukai bus laikomi beveik metus ir išleidžiami į gimtąsias vietas 2017 m. vasarą jau paaugę ir sustiprėję.

Šią vasarą Metelių regioninio parko teritorijoje ir aplinkiniuose draustiniuose į natūralią aplinką bus išleidžiama 119 vėžliukų, kurie zoologijos sode gyvena nuo praėjusių metų. Aštuoniolika vėžliukų išauginti po inkubavimo, kiti 101 rudenį prieš šalčius buvo paimti iš dėtaviečių ir nuvežti į Lietuvos zoologijos sodą. Šaltos žiemos, plona sniego danga ir net karštesnė nei įprastai vasara yra pražūtinga mažiems vėžliukams. Didžioji dalis (70 proc.) uždengtose dėtyse likusių žiemoti jauniklių neišgyveno iki pavasario.

Mažieji vėžliukai į laisvę bus paleidžiami birželio 23 d. 12 val. Parko darbuotojai kviečia atvykti nuo 11 iki 12 val. prie Metelių regioninio parko direkcijos (Seirijų g. 2, Metelių k., Lazdijų raj.) susipažinti su vėžliais, pabendrauti su specialistais, aplankyti lankytojų centrą, pasivaikščioti pažintiniu taku, o jei oras leis ir išsimaudyti Dzūkų jūroje.

Dėmesio! Jei stipriai atvės orai, vėžliukų paleidimas į gamtą gali būti atidėtas.

Daugiau informacijos: www.meteliuparkas.lt, Joana Garčinskaitė, Metelių regioninio parko vyr. specialistė, tel:+37031843649, el. paštas: j.garcinskaite@meteliuparkas.lt