Raudonajame nykstančių rūšių sąraše yra net 1414 žuvų rūšys, arba 5 proc. visų pasauliui žinomų rūšių. Nors vandens telkinių tarša ir vandenynų buveinių naikinimas – ypač svarbūs žuvų išlikimo veiksniai, vis dėlto didžiausią žalą saugomoms žuvų rūšims daro besaikė žvejyba.

Panašu, kad vienintelė išeitis žvejams, siekiantiems apsaugoti vandenų gyventojus, – „pagavai-paleisk“ taisyklė, kurios laikydamiesi meškeriotojai gali netrukdomi pasimėgauti savo pomėgiu ir tuo pačiu pasirūpinti vertingų rūšių išsaugojimu. Jei nieko nedarysime, gali būti, kad šios žuvys išnyks labai greitai.

Baltasis paltusas

Atrastas Šiaurės Atlanto vandenyne, baltasis paltusas yra pati didžiausia plekšniažuvių būrio žuvis. Ši žuvis gali išgyventi iki 50 metų ir pasiekti maždaug 275 cm ilgį. Tačiau, kadangi ši lėtai auganti žuvis poruotis pasiruošia tik būdama 10 – 14 metų, jos išlikimui ypač trukdo netramdoma žvejyba. Nors baltieji paltusai dažniausiai gaudomi su valu ir kabliu, dažnai žuvys netyčiomis papuola į žvejybinius treilerius. Raudonojoje knygoje šios žuvys įrašytos į nykstančių sąrašą be vilties artimoje ateityje atkurti jų išteklius.

Daugiau skaitykite čia.
Baltasis paltusas

Didysis eršketas

Didžiojo eršketo file yra ypač vertinama, o jo ikrai laikomi tikru delikatesu. Greičiausiai dėl to šios žuvys šiuo metu išgyvena ne pačius geriausius laikus. Šie Kaspijos jūros gyventojai gali užaugti iki daugiau nei 4 m ilgio ir sverti daugiau nei toną. Didysis eršketas gali išgyventi maždaug 100 metų. Deja, šios žuvys šiandieniniame pasaulyje išgaudomos žiauniniais tinklais. Tokia besaikė žvejyba didiesiems eršketams yra ypač pavojinga, nes lytiškai šios žuvys subręsta tik pasiekusios 20 – 25 metų amžių. Kita problema, su kuria susiduria ypač vertinama žuvų rūšis – katastrofiškas natūralių buveinių nykimas.
Didysis eršketas

Rožinis jūrinis ešerys

Šios Šiaurės Atlanto žuvys pasiekia vos 50 cm ilgį ir gyvena maždaug 50 metų. Kaip ir visos kitos dažnai peržvejojamos žuvys, rožinis jūrų ešerys auga labai lėtai, o lytinį brendimą pasiekia tik būdamos 8 – metų. Intensyvus rožinių jūrinių ešerių gaudymas žvejybiniais treileriais gerokai sumažino jų skaičių. Be to, rausvosios žuvys dažnai tampa brakonierių aukomis.
Rožinis jūrinis ešerys

Daugiau skaitykite čia.