Fontanų priežiūra pakankamai brangi, todėl kai kurios savivaldybės fontanams turi atskirus globėjus, o vandens tiekimo įmonės tik tiekia vandenį, už kurį joms sumokama. Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos (LVTA) prezidento Broniaus Miežutavičiaus teigimu, toks savivaldybių požiūris yra tikrai dalykiškas, nes kaštai yra kompensuojami.

Kaune fontanai šiemet įjungti jau balandžio pabaigoje. Naujam gyvenimui prikeltas istorine Kauno vizitine kortele tapęs Laisvės alėjos fontanas, taip pat veikti pradėjo ir Muzikinio teatro sodelyje esantis fontanas, teigiama pranešime spaudai.
Fontanas

Bendrovės ,,Kauno vandenys“ generalinis direktorius Linas Baltrėnas sako, kad Laisvės alėjos fontanas šį sezoną ypatingai džiugina kauniečius bei miesto svečius, mat, čia ne tik čiurlena vanduo, bet ir įjungiamas apšvietimas. Fontanas yra interaktyvus, žmonės interneto pagalba gali keisti apšvietimo spalvas.

Šeši kauniečių pamėgti fontanai – Karo muziejaus sodelyje, prie Kauko laiptų, Rotušės, Steigiamojo Seimo bei Čečėnijos aikštėse taip pat jau veikia.

Vasaros sezonui fontanus įprastai paruošė ir prižiūri bendrovės „Kauno vandenys“ specialistai. Pasak siurblinių skyriaus viršininko Egidijaus Dūdos, prieš paleidžiant fontanus iš baseinų tenka išrinkti šiukšles, išvalyti vamzdynus, kai kuriuos reikia ir truputi atnaujinti. Tačiau didesnių rekonstrukcijų neplanuojama, nes esama fontanų būklė yra gan gera. ,,Kauno vandenys“ prižiūri 8 miesto fontanus.

Štai uostamiesčio keturis fontanus – Karlskronos aikštėje, Danės skvere, prie mero rezidencijos (rotušės), Rumpiškės gatvėje prižiūri privačios įmonės, o du mažus – Anikės Teatro aikštėje ir prie burlaivio „Meridianas“ – pati savivaldybė. Uostamiestis ėmėsi ir senų fontanų gaivinimo – šiemet sučiurlens atstatyti Debreceno ir Pempininkų aikščių vandens atrakcijos.

Dviem fontanais rūpinasi uostamiesčio vandentvarkos bendrovė „Klaipėdos vanduo“. Pasak jos vadovų, didžiausi fontanų išlaikymo kaštai susidaro ne iš vandens, o iš elektros ir remonto išlaidų. Mat trykštantis vanduo juose cirkuliuoja uždaru ciklu. Jo sąnaudos nedidelės.

Nors fontanai neskirti maudynėms, karštomis vasaros dienomis jie tampa vieta, kur nuolat turškiasi aplinkinių kvartalų vaikai, atsigaivinti sustoja kūdikius vedžiojančios mamos, rankas vilgo turistai.
Iš 8 Klaipėdos fontanų šiemet 3 iš esmės atnaujinti, sutvarkyta jų aplinka. Dar vienas – Danės skvere - laikinai virs gėlynu, o Pempininkų kvartale atgis rekonstruotas šviečiantis fontanas.

Pasak uostamiesčio Savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, jau birželio pradžioje turėtų būti paleistas šalia Klaipėdos dramos teatro Karlskronos aikštėje esantis fontanas, kurį globoja „Klaipėdos vanduo“. Praėjusį rudenį buvo atnaujinta šios aikštės danga, tad fontaną teko laikinai išmontuoti.

„Savo išvaizda jis liks toks, koks buvęs, tačiau visos betoninės konstrukcijos, įranga, vamzdynai yra perdaryti iš naujo, kaip ir pati aikštė. Jei rekonstruoti, tai jau taip, kad vėl tarnautų ilgus dešimtmečius“, - sako akcinės bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Leonas Makūnas.

Kadangi vėluoja gelžbetoninių konstrukcijų gamyba, fontaną tikimasi sumontuoti ir paleisti birželio pabaigoje.

Remonto reikia ir Danės skvere esančiam fontanui, kurį eksploatuoja ir prižiūri Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega". Kadangi Klaipėdos miesto savivaldybės administracija rengiasi įgyvendinti skvero rekonstrukciją, nuspręsta, jog sykiu bus remontuojamas ir fontanas. Tad vasarą šis fontanas nebebus įjungtas, o kad miestiečiams būtų kur paganyti akis, jo vietoje planuojama įrengti laikiną gėlyną.

Fontanų atgaiva po daugelio metų vėl džiaugsis ir uostamiesčio daugiabučių kvartalai. Pernai Klaipėdoje sutvarkyta Debreceno aikštė ir joje įrengtas naujas fontanas, o gretimame Pempininkų kvartale, pabaigus rekonstrukciją netrukus ištrykš šviečiantis fontanas, kuris pagyvins miestą ir tamsiuoju paros metu.