Tačiau ir aplinkosaugininkams, ir žuvivaisininkams nerimą kelia Seime svarstomos Žuvininkystės įstatymo pataisos leisti žvejams verslininkams parduoti draudžiamos žvejybos metu sugautas žuvis.

Pusantro gramo sveriančios žuvytės, anksti ryte surinktos į maišus Žeimenos veislyne, išleidžiamos sostinės centre Vilnios upėje.

„Jos plauks žemyn į jūrą Nerimi, Nemunu, Kuršių mariomis. Jūroje 2–3 metus gyvens,o vėliau sugrįš neršti į mūsų upes, galbūt į tą pačią Vilnelę. Išaugs didelės lašišos ,pasieks ir 30 kg“, – sako Žuvininkystės tarnybos Žeimenos poskyrio vyr. specialistas Linas Rakauskas.

Pradinukams iš 4 Vilniaus mokyklų ne tik aiškinama apie šias vertingas žuvis, jie gali ir patys paleisti lašišų jauniklius. Tokia švietėjiška akcija, pasak Žuvininkystės tarnybos vadovės, siekiama auginti gamtą mylinčius jaunuosius žvejus.

„Išleisime į Vilnelę 5 tūkst. lašišų jauniklių. O per metus apie 100 tūkst. lašišaičių paleidžiame. Geriausiai mūsų darbą atspindi žvejų laimikiai, kurie vis didesni. Nepaisant, kad atsikūrė ištekliai, stengsimės juos palaikyti, lašišas kasmet žuvindami, gal ir mažiau kiek nei anksčiau“, – sako Žuvininkystės tarnybos direktorė Indrė Šidlauskienė.

Dirbtinai lašišos ir šlakiai veisiami 18 metų. Moksliniai tyrimai rodo, kad jų ištekliai sėkmingai atkuriami. Lašišos prieš pusantrų metų išbrauktos iš Raudonosios knygos.

Pasak žemės ūkio ministrės, nerimą kelia Seime svarstomos Žuvininkystės įstatymo pataisos leisti žvejams verslininkams parduoti draudžiamos žvejybos metu sugautas žuvis.

„Visų tų žuvų, kurios patenka į tinklus, nors ir neleidžiama žvejoti, negalima paleisti, nes, pabuvusios tinkluose, tos lašišos būna nebegyvos. Tai tos žuvys buvo atiduodamos žvejų reikmėms, įmonės patiria nuostolių. Lašišos, patekusios į tinklus, yra apskaitomos. Turėtų jos būti parduodamos, tapti įmonės turtu“, – teigia Seimo narys, pataisos iniciatorius Kazys Grybauskas.

„Mūsų ministerija yra prieš tokius leidimus. Tai lygiai tas pats, kaip nukirsti medį ir vietoj to, kad gautų baudą, dar leidžia ir jį parduoti. Atsiras daug norinčių pagauti ir sakyti, kad netyčia pagavo. Tikiuosi, kad Seime tai nepraeis, nes tada būtų betikslis žuvinimas“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Daugiausiai lašišų ir šlakių pagauna žvejai mėgėjai. Verslinė jų žvejyba Lietuvos vidaus vandens telkiniuose draudžiama, tam tikri apribojimai verslinei žūklei taikomi Kuršių mariose.