Pirmieji varliagyviai mūsų planetoje atsirado tuomet, kai viena labai narsi žuvis patikėjo, kad išdžiūvus jos ežerui ji gali pelekais nušliaužti iki kito. Ilgainiui šioms narsioms žuvims iš pelekų išsivystė galūnės, o užaugęs plautis leido kvėpuoti atmosferos oru. Varliagyviai – pirmieji Žemėje išsivystę sausumos stuburiniai gyvūnai, tikri šios planetos senbuviai. Deja, maždaug kas trečiam iš jų gresia išnykimas.

Kol dar galime pasidžiaugti varliagyvių įvairove, kviečiame dažniau į šiuos mažuosius mūsų kaimynus nukreipti žvilgsnį ir fotoobjektyvą. Lietuvos herpetologų draugija ir Lietuvos gamtos fondas, kartu su aplinkosaugos naujienų kanalu „Grynas.lt“, skelbia gražiausios varliagyvio nuotraukos konkursą. Visą birželio mėnesį kviečiame siųsti nuotraukas su trumpais aprašymais adresu: info@herpetologai.lt Kartą per savaitę atsiųstos nuotraukos bus publikuojamos, papildant jas varliagyvių žinovų – herpetologų komentarais. Mėnesio pabaigoje bus publikuotos visos atsiųstos tinkamos kokybės nuotraukos ir skaitytojų nuomonė nulems, kurioje nuotraukoje subtiliausiai atskleistas balų gyventojų grožis. Nuotraukos autorių apdovanosime, o nuotrauka nugalėtoja puikuosis ant marškinėlių, kurie bus išdalinti po automobilių ratais žūstančių varliagyvių gelbėtojams.

Tikime, kad varliagyviams neabejingi žmonės pastebi ne tik jų prigimtinį grožį, bet ir juos ištinkančias negandas. Vos prieš porą mėnesių daugybę kelių ir vieškelių buvo nukloję žuvusių varlių kūneliai – pavasarinės migracijos metu po automobilių ratais kasmet žūsta tūkstančiai į nerštavietes skubančių varliagyvių. Labai prašome konkurso siųsti ir nuotraukose užfiksuotas tokias vietoves ar tiesiog pranešti apie vietas, kur šį pavasarį itin intensyviai migravo varliagyviai. Surinkta informacija labai pravers kitą pavasarį siekiant išsaugoti kuo daugiau per kelią migruojančių varliagyvių.

Laukiame Jūsų nuotraukų adresu: info@herpetologai.lt arba Lietuvos herpetologų draugijos bei Lietuvos gamtos fondo „Facebook“ paskyrose.