Tačiau įdėmiau pasižvalgius miško žolynuose, galima pastebėti kai ką neįprasto. Šen bei ten driekiasi kukliais žalsvais žiedeliais pasidabinusių augalėlių kilimas. Žydi muskusinis ūksminas (Adoxa moschatellina). Daugiametis, mažas, vos 7–20 cm aukščio, šviesiai žalias augalas. Nors neišvaizdus, bet kvepia muskusu. Kuklios spalvos žiedelių nepastebi ir nelanko nei drugeliai, nei musės. Augalą apdulkina smulkios sraigės arba skruzdėlės. Gali būti ir savaiminis apsidulkinimas. Vaisius – gelsvas kaulavaisis, skoniu ir kvapu primenantis žemuoges. Vaisiai retai išauga. Dauginasi paprastai šakniastiebiais. Sėklas platina paukščiai, plinta ir vandeniu.

Gamtininkas, rašytojas H. Gudavičius apie ūksminą štai ką rašo: „Labai įdomus tas ūksminas, labai paslaptingas. Panašių į jį augalėlių nėra ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Eurazijoje, ir net Kanadoje. Tai šiaurietiškas augalas, priklausantis ūksmininių šeimai. Toje šeimoje – tik viena ūksminų gentis, o toje gentyje – tik viena vienintelė rūšis: muskusinis ūksminas. Šalia jo žaliuojanti pražangialapė blužnutė yra iš didelės uolaskėlinių šeimos, čia pat žydinčios plukės priklauso dar gausesnei vėdryninių šeimai, o ūksminas ilgame evoliucijos kelyje yra nuo visų labai nutolęs.

Muskusinis ūksminas auga ūksminguose eglynuose, mišriuose bei lapuočių miškuose, parkuose, krūmais apaugusiuose šlaituose.