Pasak mokslininkų, Dusioje seliavos išnyko dėl intensyvios verslinės žvejybos ir prireikė dešimtmečio, kad šie ištekliai ežere būtų atkurti.

Todėl Aplinkos ministerija, remdamasi mokslininkų išvadomis, siūlo grąžinti verslinę specializuotą seliavų ir stintelių žvejybą. Stinteles leisti žvejoti traukiamais ,o seliavas – statomais tinklais.

Tačiau Metelių regioninio parko direkcija stintelių verslinės žvejybos siūlo išvis neleisti, seliavą leisti gaudyti ne statomais, o traukiamais tinklais.

„Šio regioninio parko teritorijoje prieš didžiąją kelionę apsistoja, maitinasi paukščiai... Tas nuolatinis trikdymas, kuris būna kiekvieną rytą tikrinant tinklus, tai tikrai – nepageidautinas“, – teigė Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis.

Žvejai mėgėjai nuogąstauja, kad žuvų ištekliai greitai sumenks. Esą ir nustatytų kvotų – šiemet Dusioje sugauti 9 tonas seliavų – verslininkai nepaisys.

Verslininkams pakaks apie žvejybos vietą ir laiką aplinkosaugininkus informuoti elektroniniu paštu arba trumpąja žinute.

„Tokiu būdu [siunčiant el. laišką ar SMS žinutę – LRT.lt] bus aišku, kada žvejas išplaukė. Žvejui bus draudžiama nuvažiuoti nuo kranto nepasvėrus laimikio ir neįrašius tikslaus žuvies svorio į žvejybos žurnalą, galima svorio paklaida – tik 5 procentai“, – sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas.

Tuo metu asociacijos „Spiningavimas LT“ prezidentas Algirdas Janavičius teigia, kad žvejai mėgėjai mokesčių į valstybės biudžetą sumoka žymiai daugiau nei žvejai verslininkai ir leisti verslinę žvejybą saugomosiose teritorijose būtų neatsakinga.

Aplinkos ministerija ramina – į suinteresuotų pusių nuomones bus atsižvelgta.

„Jeigu saugomų teritorijų tarnyba ir parkas derins ir sakys, kad viskas yra gerai, nemato jokių problemų, jokio poveikio ekosistemai, aplinkosaugai – tai bus leidžiama. Bet jeigu argumentuotai pasakys, kad tai kenkia įvairiais aspektais, tai jokios žūklės nebus“, – tikino aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Šiuo metu verslinė žvejyba, išskyrus specializuotą ungurių, stintelių, seliavų ir upinių nėgių, vidaus vandenyse uždrausta.