Pirmasis viešbutis vabalams regioninio parko vyšnių sode pastatytas prieš keletą dienų ir gyventojai jame tik kuriasi. Pasak parko ekologų, viešbučio reikšmė – pažintinė ir mokomoji

„Tai skirta jaunimui, kad jis tiesiogiai susipažintų su gyvąja gamta, pamatytų, kaip vabzdžiai gyvena, kaip ropoja, ką tame viešbutyje veikia. Taip pat tai puikus kraštovaizdžio puošimo elementas“, – sako Žagarės regioninio parko vyriausiasis ekologas Raimonas Ginkus.

Čia įsikurti gali pavieniui gyvenančios bitės, kamanės , vapsvos, drugeliai, plėšrūs ir medienoje gyvenantys vabalai. Taip pat grybai, kerpės, moliuskai, vėžiagyviai, vorai. Vietos ras pelės, kartais – ir ežiai. Vieni gyvūnai čia maitinsis, antri – slėpsis ar žiemos, treti –dauginsis. Tokie vabzdžių viešbučiai populiarūs užsienyje.

„Prieš keletą metų Žagarės regioninio parko direkcijoje savanoriavo kraštovaizdžio architektas iš Prancūzijos Pjeras Dovalis. Mes kartu projektavome vyšnių sodą, infrastruktūrą ir takus. Jis pasiūlė idėją, kad čia galėtų atsirasti ir vabalų viešbučiai“, – sako Žagarės regioninio parko vyriausioji kraštotvarkininkė Giedrė Rakštienė.

Vabzdžiai sudaro net 90 proc. pasaulio gyvūnų rūšių. Iš viso šiandien žinomų vabzdžių rūšių yra daugiau kaip milijonas.