Aptikti kuo daugiau gyvų organizmų rūšių – Rūšių ralio misija, kasmet sutraukianti dešimtis gamtos ekspertų ir mėgėjų: nuo gebančių pažinti 70 samanų rūšių iki painiojančių vapsvą su laumžirgiu. Draugiškose varžytuvėse visi susivienija bendro tikslo vardan – pažinti turtingą Lietuvos gamtos įvairovę. Rūšių ralis – Tavo proga išgirsti ekspertų patarimus: kaip pažinti retas rūšis, kaip stebėti joms nekenkiant bei išsaugoti jas ateičiai. Suburk bendraminčių komandą, į bagažinę krauk rūšių pažinimo vadovus, fotoaparatą, įsimesk lupą ir paskutinį pavasario savaitgalį trauk į Labanoro girią.

Kasmet organizuojamas vis kitoje Lietuvos vietoje, Rūšių ralis suteikia progą pažinti skirtingų Lietuvos regionų gamtines ypatybes. Gimęs vienoje vertingiausių Lietuvos girių – Punios šile (Alytaus r.), antraisiais metais Ralis persikėlė į Margupio botaninį draustinį (Jurbarko r.), pernai Ralio dalyviai traukė į šiaurę ir žvalgė Renavo (Mažeikių r.) dvaro prieigas. Ketvirtasis Rūšių ralis kviečia pažinti Labanoro regioninio parko (Švenčionių r.) gamtines vertybes. Renginio dalyvių dėka, teritorija per vieną dieną ištiriama itin išsamiai, surenkama informacija apie vietovės gamtines vertybes, aptinkama naujų radaviečių ar net naujų rūšių. Draugiškose varžytuvėse dėl geriausio rūšių žinovo vardo laimi visi: kiekvienas išvažiuoja pasunkinęs savo žinių apie gamtą bagažą, pasisėmęs neišdildomų įspūdžių, praturtinęs savo gyvenimą entuziastingais bendraminčiais.

AKTUALI INFORMACIJA

Varžybų teritorija: Labanoro regioninis parkas. Tikslus vietovės žemėlapis pateikiamas prieš varžybų startą.

Transportas. Raliui reikalingu automobiliu bei technine jo būkle turi pasirūpinti patys renginio dalyviai.

Maistas. Organizatoriai vaišins žolelių arbata ir katilu košės penktadienį po kelionės, pusryčiais šeštadienį, ankstyva vakariene ir vėlyva šventine vakariene šeštadienį, pusryčiais sekmadienį. Šeštadienio pietumis varžybų metu pasirūpina patys dalyviai.

Indai. Prašome atsivežti savo puodelį arbatai, dubenėlį ir šaukštą košei. Taip išvengsime kalno atliekų, kurį sukurtume renginio metu naudodami vienkartinius indus.

Nakvynė. Ralio dalyviai tradiciškai galės apsistoti savo palapinėse arba Labanore esančiame viešbutyje.

Registracija. Komandų registracija vyksta iki gegužės 15 dienos. Komandų aprašymo ir narių sąrašo lauksime el. paštu julija.p@glis.lt

Komandą gali sudaryti nuo 2 iki 4 asmenų.

Išsamesnė informacija:

Gintarė Grašytė, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos gamtos skyriaus vyr. specialistė: g.grasyte@labanoroparkas.lt ; 862615635

Julija Petrošiūtė, Lietuvos gamtos fondo komunikacijos specialistė: julija.p@glis.lt; 8 655 56090

Naujienas sekite:

Internetiniuose puslapiuose www.glis.lt ir labanoras.am.lt,

Lietuvos gamtos fondo ir Labanoro regioninio parko „Facebook" paskyrose.

Renginio organizatoriai: Rūšių ralio 2015 nugalėtojai, LR Aplinkos ministerija, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, Lietuvos gamtos fondas.

Daugiau informacijos rasite čia.