Pataisus draudžiama rauti, skinti ar kitaip naikinti ir prekiauti jais, išskyrus jų sporines varputes, naudojamas vaistinei žaliavai. Jie įrašyti į aplinkos ministro patvirtintą Apribotų ar draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų ir grybų sąrašą. Mūsų šalyje auga šešių rūšių pataisai. Dvi iš šių rūšių – patvankinis pataisiukas ir statusis atgiris – įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.

Verbų sekmadienį Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, patikrinę, ar turgaus prekeiviai laikosi šio draudimo, nustatė net 9 pažeidimų atvejus. Kai kurie prekiautojai turėjo didelius šių retųjų augalų kiekius.

Vilniaus regione situacija yra truputi kitokia, mat mišką dar dengia sniegas ir pataisais dar neprekiaujama. Tai GRYNAS.lt patvirtino Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (Vilniaus RAAD) Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas.

„Darėme patikrinimus ir ketvirtadienį vienas vyko, bet, kaip žinome, Vilniaus krašte miške dar yra sniego. Todėl niekur neradome, viskas tuščia. Specialiai pabandėme ir ketvirtadienį, ir penktadienį, bet nieko nėra. Gamtai gera naujiena – šiais metais žalos nebus padaryta“, - pasakojo S. Mikėnas.

Pasak aplinkosaugininko, reidai dėl pataisų prekiavimo organizuojami kasmet: „Kiekvienais metais darome reidus, tačiau šiais metais Velykos gan ankstyvos, tai gamtai yra geriau.“

Už saugomų laukinių augalų neteisėtą rinkimą, žalojimą, naikinimą, paėmimą iš natūralios aplinkos arba kitokį neteisėtą jų įgijimą, laikymą, perdirbimą, gabenimą ar kitokį naudojimą gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 28 iki 289 eurų, o už augavietės sunaikinimą (raunant pataisus jų augavietė sunaikinama) – iki 144 eurų.