GRYNAS.lt redakcijai nuotrauką atsiuntusi moteris aiškino, kad žydėti besiruošiančias žibutes surado savaitgalį su šunimi vaikščiodama Vilniuje esančiame miške.

Situaciją paprašėme pakomentuoti gamtininko Selemono Paltanavičiaus. Jis teigė, kad tokiu reiškiniu stebėtis nereikia, nes šiuo metu labai šilta.

„Prieš šių metų Kalėdas pranešimų apie surastas nedrąsiai savo žiedus atvėrusias triskiautes žibuokles gaunama nemažai. Žibuoklės - visžalis augalas, jų aktyvus gyvenimas paprastai prasideda ankstų pavasarį, tirpstant sniegui. Tačiau dabar oro temperatūros net naktimis nenukrenta žemiau nulio, neretai siekia net 5-8 laipsnius, todėl augalų vegetacija prasidėjo“, - aiškino gamtininkas.

Jis tikino, kad žiedus išskleis tikrai ne visos žibuoklės. Be to, vargu ar jie bus vešlūs ir su ilgais žiedkočiais.

O ar augalai po to žydės pavasarį? „Taip, stebint kitus tokio neįprasto žydėjimo atvejus įsitikinta, kad kelių žiedų panaudota energija nesusilpnina šakniastiebių ir pavasarį kiekvienas keras žydi taip pat vešliai, kaip ir po „tikros“ žiemos“, - kalbėjo S. Paltanavičius.

Lietuvos edukologijos universiteto oranžerijos vadovė Teresė Jokšienė taip pat teigė, kad šio reiškinio priežastis - šiluma.

„Nuotraukoje matyti, kad tikrai ruošiasi žydėti žibutė. Šiltos dienos ir gamta jau bunda. Bet šviesos mažiau ir tie procesai vyksta lėčiau", - kalbėjo botanikė.