Pirmiausiai medžių sodinukai rūšiuojami – žiūrima, kad jie būtų reikalingo dydžio, tiesūs, stipriomis šaknimis. Dubravos medelyno laukuose auga keli milijonai sodinukų, tinkamų sodinti miške – didžioji dalis.

„Viena moteris per dieną išrūšiuoja 4–5 tūkstančius sodinukų ir tai yra beveik dvigubai našiau, negu tą darbą atliekant lauke. Šįmet kasėm liepą, juodalksnį, pušies truputį, beržo“, – sako Dubravos medelyno vadovas Jonas Paičius.

Naujame sodinukų šaldytuve – keli laipsniai šalčio, tad sodinukai dabar neauga ir yra apsaugoti nuo grybelinių susirgimų, kurie gali pakenkti šaknims. Šįmet čia laikoma arti milijono įvairių medžių sodinukų, vėliau, planuojama, – kelis kartus daugiau. Turint šaldytuvą, miškuose bus sodinami tvirtesni medeliai ir taupomos lėšos.

„Pagerėja darbų kokybė, pavasaris mums yra lengvesnis, mums nereikia pavasarį sutelkti 40–50 žmonių, mes dabar – lapkritį–gruodį – galime ramiai dirbti, užtenka 12 moteriškių, kurios gali tą kiekį padaryti. Aišku, liks ir pavasariui darbų, bet daug mažiau“, – teigia Dubravos medelyno vadovas.

Dubravos miškų urėdas sako, kad bus statomi ir keturi didžiuliai šiltnamiai, kuriuose bus auginami sodinukai su uždara šaknų sistema.

„Uždara šaknų sistema tai yra kitas kokybinis, aukštesnis lygis, palyginant su tuo, ką turime, kadangi kiekvienas sodinukas turės savo kaip ir puodelį, tai neišdžius šaknys. Dabar yra pavojus, kad, iškasus sodinuką ar pernešant, ar kasant, ar pervežant, jis gali išdžiūti“, – aiškina Dubravos miškų urėdas Kęstutis Šakūnas.

Šiltnamius planuojama atidaryti 2017 m. Jie ir sodinukų šaldytuvas iš viso kainuos apie pusketvirto milijono eurų.