Viso projekto įgyvendinimas kainuos apie 3,5 mln. eurų. Sandėlis-šaldytuvas, kuriame bus laikoma apie 3 mln. sodinukų, kainavo apie 580 tūkst. eurų.

„Tai yra vienas iš didelio inovacinio projekto etapų. Dabar mes įvykdėme darbų už maždaug du milijonus litų. Tai yra maždaug šeštadalis viso projekto. Pradėjome ir tai yra dalis didelio projekto“, - GRYNAS.lt teigė Dubravos miškų urėdas Kęstutis Šakūnas.

Naujame sandėlyje įrengtos dvi didelės - iš viso puspenkto šimto kvadratinių metrų ploto - šaldymo kameros, kuriose bus laikomi sodinukai su uždara šaknų sistema.

„Dabar mes miško sodmenis auginame paprastai - atvirame grunte. Pasodini, tai per 2-4 metus turi sodinuką miškui. Dabar bus nauja technologija. Pasistatysime šiltnamius, bus konteineiriukai maži – 0,5 litro talpos ir mažesni. Kaip būna, tarkime, pomidoro daigas kažkokiame vazonėlyje. Ten, šiltnamyje, dideliais kiekiais auginsime konteinerizuotus sodmenis. Jų privalumas, kad sodinukai gerokai geriau prigyja, išsitęsia sodinimo laikas, gerėja pasodinimo kokybė“, - sako K. Šinkūnas.

Planuojama, kad šiltnamiai bus pastatyti 2017 metais.

Miško sodmenų sandėlis-šaldytuvas yra vienas iš naujo tipo medelyno auginančio sodmenis su apribota šaknų sistema, sudedamųjų dalių.