Siekdama sumažinti jūrinių paukščių populiacijų nykimą, Lietuvos ornitologų draugija kartu su Birdlife International vykdo projektą „Jūrinių paukščių priegaudos mažinimas Europoje“. Per praėjusius vasaros ir rudens sezonus, intensyviai ruošiantis naujam žiemos žvejybos periodui, buvo pagaminti 47 modifikuoti tinklai, skirti atbaidyti paukščius - ant kiekvieno tinklo buvo pritvirtinta nuo 10 iki 13 vienetų juodai baltų dryžuotų kvadratų, kurie padidina tinklo matomumą.

Tikimasi, kad nardantys paukščiai lengviau pastebės tokios modifikacijos tinklus ir tai padės sumažinti jų priegaudą žvejų tinklais. Taip pat labai svarbu, kad žvejyba modifikuotais tinklais būtų efektyvi ir žuvies laimikio atžvilgiu. Šiuo metu bandant surasti kompromisą tarp žvejų ir žiemojančių paukščių, būtina išbandyti modifikuotas žvejybos priemones ir jų efektyvumą palyginti su įprastų tinklų.

Spalio mėnesio pabaigoje jūros priekrantės žvejai jau išbandė dalį paruoštų modifikuotų tinklų. Septynios priekrantės žvejų įmonės menkių žvejybą pradėjo su modifikuotais ir įprastais tinklais, kurie šiame projekte lyginant žvejų laimikius laikomi kontroliniais tinklais. Planuojama, kad bandomoji žvejyba žiemos sezonu vyks beveik visame Lietuvos priekrantės ruože. Priekrantėje ties Kuršių nerija, kur šiuo metu jau gausiai susirinkę žiemojantys paukščiai, bandomųjų žvejybų vykdoma daugiau negu kitose vietovėse. Ir viso ties Kuršių nerija tinklus bando keturi žvejai, ties Melnrage ir Karkle – po vieną žveją, ties Palanga ir Šventąja - po 2 žvejus.
Specialiai pažymėti tinklai

Žvejyba modifikuotais tinklais vyksta lygiai tokiu pačiu principu kaip ir įprastinė žvejyba, kurios metu dažniausiai tinklai jūroje paliekami per naktį ir kitą dieną yra ištraukiami. Tinklai statomi nuo 100 metrų iki 3 kilometrų atstumu nuo kranto, 10 – 22 metrų gylyje. Ištraukę tinklus, žvejai suskaičiuoja žuvų laimikius atskirai iš modifikuotų ir kontrolinių tinklų. Dalis žvejų patys renka ir į specialias formas surašo žuvų sugavimų, tinklų pastatymų, atsitiktinių paukščių sugavimų duomenis. Žvejams, kurie vykdo žvejybą didesniais negu 8 metrų ilgio laivais, padeda Lietuvos ornitologų draugijos stebėtojai, kurie plaukia kartu su žvejais ir atlieka žuvų ir žiemojančių jūros paukščių apskaitas.