Ir vis dėlto dar vienas žvėris nenurimęs, šėlsta ir šiuo metu vestuves kelias. Nepamatysime jo miškuose, tačiau aptvaruose mūsų šalyje gyvena keli šimtai. Tai – kalnų avinas muflonas. Anksčiau muflonas buvo laikomas vienu iš kalnų avino porūšių, dabar išskirtas į atskirą rūšį – europinis muflonas. Jo tėvynė – Viduržemio jūros kalnuotos salos Korsika, Sardinija ir Kipras. Viduramžiais šie gyvūnai buvo introdukuoti daugelyje Vidurio Europos šalių, kur sėkmingai pritapo ir dabar sudaro gyvybingas populiacijas.

Buvo bandymai įveisti muflonus ir mūsų šalyje. Pirmieji į laisvę paleisti 1976 metais Kaišiadorių rajone. Vėliau tokie bandymai buvo kartojami Lazdijų, Alytaus, Anykščių, Biržų rajonuose, daug kur žvėrys patys paspruko iš aptvarų, kur buvo laikomi. Tačiau laisvėje šiam žvėriui mūsų krašte įsitvirtinti nepavyko, o daugiausia dėl to kalti vilkai ir valkataujantys šunys. Juk šiandien labai dažnai girdime, kad vilkai tai vienur, tai kitur išpjovė avis, o čia šekit – maistas tiesiai į namus. Muflonas – ne stirna ar elnias, kurie nuo vilkų pasprukti gali eikliomis kojomis, ir ne šernas, kuris per tūkstančius metų išmoko nuo vilkų atsiginti. Mūsų miškuose kalnų ar uolynų irgi nėra, kur muflonai jaustųsi taip pat puikiai kaip savo senojoje tėvynėje. Tad vilkams nesunku buvo muflonus aptikti ir pamažu juos išgaudyti. Sudėtinga vienareikšmiškai sakyti, gerai tai ar blogai, tačiau laisvėje miškuose jų greičiausiai neturėsime, bet pasigrožėti nelaisvėje auginamais muflonais galite pažvelgę į šias nuotraukas.

Kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti geriausiose Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo NATUREPHOTO.LT savaitės nuotraukose.