Lietuvos miškininkai vis delsė pereiti prie tokios sodinukų išauginimo sistemos, nes tam reikalingos didžiulės lėšos. Dubravos eksperimentinė-mokomoji miškų urėdija ryžosi. Dalis lėšų bus skiriama iš bendrųjų miško ūkio reikmių fondo, kitą dalį teks sukrapštyti pačiai urėdijai.

Šį rudenį jau baigtas statyti šaldytuvas, skirtas miško sodmenų laikymui, be kurio sodmenų su uždara šaknų sistema auginimo šiltnamių komplekso veikla būtų tiesiog neįmanoma. Šaldytuvo- sandėlio talpa yra 2-3 milijonai sėjinukų ar sodinukų. Pastate įruoštos sodmenų rūšiavimo patalpos.

Teritorijos sutvarkymas šiltnamių statybai, žemės darbai prasidėjo jau šį rudenį. Dubravos miškų urėdas Kęstutis Šakūnas tikisi šiltnamių kompleksą atidaryti urėdijos 60 metų jubiliejui - 2017 metais.

3,5 milijonų kasmet

Projektuojamo medelyno metinė produkcija – apie 3,5 milijono tinkamų pardavimui sodinukų. Atsižvelgiant į esamą ir būsimą poreikį, planuojamas medžių rūšių sodinukų asortimentas: paprastosios pušies, paprastosios eglės ir karpotojo beržo - po vieną milijoną, paprastojo ąžuolo ir juodalksnio - po 0,25 milijono. Pagal reikalą medelyne galės būti auginami ir maumedžio, liepos ir kt. miško medžių sodinukai.

Per vegetacijos periodą numatoma išauginti dvi sodmenų rotacijas. Pirmai rotacijai miško medžių sėklos bus sėjamos kovo mėn. antroje pusėje ir sėjinukai šiltnamiuose augs iki gegužės 1-10 d. Po to konteineriai su daigais bus išgabenami į lauko aikšteles, kur tęs augimą iki vegetacijos pabaigos.

Antrai rotacijai sėja vyks gegužės 1-10 dienomis. Vegetacijos sezono pabaigoje dalis lapuočių sėjinukų jau galės būti sodinami želdomuose plotuose. Eglės sėjinukai išnešami toliau augti aikštelėse, o neparduoti jau miškui želdyti tinkami sėjinukai talpinami į sodmenų sandėlį- šaldytuvą ir laikomi iki pavasarinės prekybos.

Kur augs tie sėjinukai?

Medelyne suprojektuota 4 tunelio tipo 80 m ilgio ir 16 m pločio (1280 m2 ploto) šildomi šiltnamiai. Šiltnamiai dengiami dviem 200 mikronų polietileninės plėvelės sluoksniais su oro tarpu tarp jų. Šiltnamiuose bus sukomplektuota visa reikiama įranga: šildymo ir ventiliacijos įrenginiai; temperatūros ir drėgmės davikliai; signalizacijos sistema, perspėjanti apie užduotų temperatūrų režimo sutrikimus; pakabinama rėminė laistymo sistema; medelių užpavėsinimo sistema; procesų valdymo kontrolės įrenginys ir kt.

Prie šiltnamių suprojektuotos 5 lauko aikštelės išneštiems iš šiltnamių sėjinukams auginti iki vegetacijos sezono pabaigos.

Sodmenis numatoma auginti konteineriuose, kurių forma ir dydis priklauso nuo sėjinukų medžio rūšies ir auginimo periodo. Pavyzdžiui, pušies ir vienmečiams eglės sodmenims konteineriai turi būti 80-120 cm3 tūrio. Kasetėje telpa 63 konteineriai, o kasečių viename m2 – 8,6 vnt. Sodmenų tankumas – 539 vnt. kvadratiniame metre.

Konteineriai sustatomi ant 20 cm aukščio padėklų. Žiemai konteinerius būtina sudėti ant žemės paviršiaus, kad šaltis nepažeistų sodinukų šaknų.

Į medelyno kompleksą taip pat įeina miško sodmenų sandėlis – šaldytuvas, miško sėklų laikymo sandėlis-šaldytuvas, kankorėžių aižykla, sandėliavimo aikštelė, gamybinis pastatas su automatine konteinerių užpildymo substratu ir sėklų sėjimo linija, katilinė, vandens talpa laistymui.

Kodėl su uždara šaknų sistema?

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad miško sodmenis auginti su apribota šaknų sistema neapsimoka, nes jie yra brangesni už išaugintus atvirame grunte. Tačiau planuojant lėšas miško želdymo darbams ilgesniam periodui – iki miško želdinių įskaitymo į mišku apaugusį plotą, padidėjusios išlaidos sodmenims atsiperka.

Lenkų miškininkai įrodė, kad želdiniai, įvesti sodmenims su apribota šaknų sistema, iki jų pripažinimo mišku (5-8 metai), leidžia sutaupyti 20-25 proc. lėšų, lyginant su želdiniais, įveistais su atvira šaknų sistema. Šis sutaupymas pasireiškia dėl to, kad sodmenų išauginimui su apribota šaknų sistema reikia tik keleto kvalifikuotų darbuotojų ir žymiai sumažėja nekvalifikuotos darbo jėgos, kurios pastaraisiais metais trūksta, poreikis. Racionalus miško medžių sėklų panaudojimas ypač aktualus dabar, kai, siekiant įveisti našesnius ateities miškus vis daugiau sėjama iš miško sėklinių objektų surinktų sėklų, o jos itin brangios.

Sodmenims su apribota šaknų sistema išauginimui reikalingas žymiai mažesnis žemės plotas. Jeigu sodmenų su uždara šaknų sistema vidutiniškai išeiga iš 100 m2 (vieno aro) yra 30 tūkst. vietų, tai su atvira šaknų sistema – tik 4 tūkst. vnt. Sodmenims su uždara šaknų sistema nesvarbus dirvos derlingumas, nes medeliai auginami dirbtiniame substrate, jiems išauginti reikalingas mažesnis vandens kiekis. Sodmenis auginant steriliame substrate žymiai sumažėja kenkėjų ir ligų poveikis.

Tačiau sodmenų išauginimui su apribota šaknų sistema reikalingos didelės pradinės investicijos statant šiltnamius, sodmenų sandėlius-šaldytuvus, įsigyjant kitus brangius mechanizmus. Bet šios investicijos laikui bėgant atsiperka su kaupu.

Kodėl Dubravoje?

DEMMU sukaupta ilgalaikė patirtis miško sodmenų auginimo srityje. Urėdija yra patogioje geografinėje padėtyje (beveik pačiame Lietuvos viduryje). Ji turi tamprų ryšį su miškų mokslo ir mokymo institucijomis, su kuriomis ilgus dešimtmečius konsultuojantis buvo tobulinamos sodmenų auginimo technologijos. Dubravos urėdijoje dalis miško sodmenų jau ir dabar auginama su uždara šaknų sistema. Be to, sodmenų su uždara šaknų sistema išauginimo medelyno įrengimui gali būti panaudota jau esami pastatai ir infrastruktūra. Dubravos urėdija jau dabar miško sodmenis pagal sutartis augina Prienų, Marijampolės miškų urėdijoms. Pradėjus pilnai veikti naujam medelynui, sodmenys su uždara šaknų sistema bus auginami ir kitoms urėdijoms.