Šių metų spalio 23 d. Druskininkų savivaldybės administracija patvirtino naujos redakcijos Gyvūnų laikymo Druskininkų savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisykles. Lietuvos ornitologų draugija nepritaria šiam taisyklių pakeitimo 28 punktui. Draugija, sekdama pasaulinės organizacijos BirdLife international rekomendacijomis, siūlo įrengti miestuose lesyklėles namų balkonuose, palangėse, daugiabučių ar individualių namų kiemuose, parkuose ir kitose vietose.

Tai yra puiki priemonė skatinti vaikus pažinti paukščius, mokyti juos atsakingumo ir gerumo, aiškinti apie gamtoje vykstančius procesus. Šalia lesyklų zylės, geniai ar bukučiai, atidžiai apžiūrinėdami medžių kamienus, šakas, medines tvoras ir pastatų sienas sunaikina daug ten esančių vabzdžių kenkėjų kiaušinėlių, lėliukių. Nuolatos surasdami maisto toje pačioje vietoje, pavasarį ir lizdus suka šalia, o tai ne tik grožis akims ir ausims, bet ir labai sumažina musių, uodų ir kitų žmogui nenaudingų vabzdžių.

Įsivaizduokime situaciją šaltos žiemos metu: balkone įrengtoje lesyklėlėje kiekvieną dieną lankosi apie 20 paukščių. Šie paukščiai lesinami kiekvieną dieną. Ir staiga jūs gaunate įspėjimą ar baudą, todėl esate priversti nutraukti šių paukščių lesinimą. Kaip žinia, paukščiai prisiriša prie nuolatinių lesinimo vietų ir nustojus lesinti šaltos žiemos metu daugelis jų neieško naujų lesyklų – vis grįžta į tą pačią vietą tikėdamiesi rasti lesalo. O jeigu vienas kitas ir ieškotų kitų lesyklų, tai po šio draudimo – tiesiog jų nerastų. Tokiu atveju paukščiai bus pasmerkti žūčiai.

Todėl Druskininkų draudimas žiemos metu lesinti paukščius daugiabučių ar individualių namų balkonuose prieštarauja sveikam protui.

Primename, kad lesinti paukščius rekomenduojama tada, kai paspaudžia pirmasis šaltis ar iškrenta sniegas. Negalima lesinti paukščių šiltuoju metų laikotarpiu - vėlyvą pavasarį, vasarą ar rudenį. Šiuo laiku maisto jie susiranda patys. Paukščiai pripranta gauti maisto ir nesiruošia išskristi. O kai kurioms užsilikusioms rūšims šalta žiema yra pražūtinga.

Visą informaciją apie paukščių globą ir lesyklėlių įvairovę rasite ČIA.

Pasigaminti lesyklėlę galite iš paprasčiausio plastikinio butelio. Rekomenduojame kabinti balkone, kieme ar parke.