Vištyčio regioninis parkas – kalvotasis Suvalkijos lygumų kampelis. Lietuvos pakraštyje, tarp Lenkijos ir Rusijos įsispraudusio Vištyčio regioninio parko kraštovaizdį formavo labai aktyvūs ledo liežuviai paskutiniajame ledynmetyje. Ramiai praslinkę per visą Suvalkiją, suformavę beribes Suvalkijos lygumas, ties Vištyčiu jie taip įsisiautėjo, kad sustūmė pačią aukščiausią Lietuvoje Suvalkų moreninės aukštumos dalį – Pavištyčio–Dunojaus keterą, teigiama regioninio parko pranešime spaudai.

Absoliučiai aukščiausios kalvos susispietusios pietinėje parko dalyje: Dunojaus kalnas (285 m), Janauka (282,9 m), Pavištyčio kalnas (282,4 m). Reljefo peraukštėjimas siekia net 130 metrų. Vištyčio regioninio parko teritorijoje praeina takoskyra tarp Nemuno ir Priegliaus baseinų.

Nuo šiol Suvalkijos kalvas galima bus pamatyti ne tik per automobilio langą, bet ir lankytojų centro ekspozicijoje. Visur jus lydės ir cypsės vištytis, nes tarp suvalkiečių bet koks paukščiukas vadinamas vištyčiu.

Kalvos prasivers ir atskleis savo paslaptis ir įdomybes; suprasite, iš kur atsirado Vištyčio vardas, sutiksite vienaragį, pažarstysite grūdus, suskaičiuosite kalvas, išgirsite akmenų istorijas.

Juk esate girdėję apie didįjį Vištyčio akmenį ir skaidrųjį Vištyčio ežerą, kuris dėl savo dydžio ir ypatingai švaraus vandens kartais lyginamas su Baikalo ežeru. Vištyčio ežere tebegyvena sykai ir kitos retos žuvys.

Lankytojų centre sužinoję, ką įdomaus galima pamatyti Vištyčio regioniniame parke, galėsite savarankiškai arba su gamtos gidu keliauti po šią saugomą teritoriją.

Dviračių ir pėsčiųjų takai vingiuoja per Suvalkijos kalvas, pro mažus ir didesnius ežerėlius, pelkes, akmenų grupes, Didįjį Vištyčio akmenį, Šventąjį šaltinėlį, piliakalnius, kalvas su regyklomis. Nuo „Trijų ežerų regyklos“ galima išvysti ne tik tris ežerus, bet pasigrožėti anapus Vištyčio ežero ošiančia Romintos giria.

Nederlingi, akmenuoti, dauboti Vištyčio apylinkių laukai nedžiugino dideliais derliais, todėl daugiatautis Vištytis nuo seno garsėjo kaip savotiškas amatų cechas. Iki šiol išlikę du unikalūs neįkainojami technikos paminklai – Vištyčio vėjo malūnas ir Vištyčio aliejinė.

Vištyčio regioninio parko lankytojų centras (Vytauto g. 8, Vištytis) atidaromas lapkričio 6 d. 14 val. Lankytojus pasitiks ne tik interjerą puošiantys suvalkietiški tautiniai raštai, bet ir folkloro ansamblis „Šilojai“.