Štai jau antroji rudens pusė, o sausra tebesitęsia. Ar šis lietutis, kurį regime dabar, gali išspręsti drėgmės trūkumo problemą? Ko gero, ne, nes to tikimės tik iš žiemos. Duok Dieve, kad ir jai tai pavyktų.

Keletas paskutinių dienų paženklintos ypatingu gamtos lūžiu. Jei esate pastabūs, negalėjote nematyti staiga plykstelėjusių ryškių lapų spalvų. Jos buvo ir prieš tai, bet dar vis išblukusios, pastelinės. Dabar jos aštrios, sukaupusios visą šio rudens grožį.

Ar spėsite juo pasidžiaugti? Vargu, nes su lietumi pasisukę vėjai pradėjo lapakritį. Nupliko uosiai, byra klevai ir drebulės, liepos. Su kiekvienu gūsiu nuskrieja ir pulkai lapų, o šakos tampa vis plikesnės. Dar vienas ruduo... Toks, koks turi būti... Spalio gale dažnai atliekami darbai, kurių neteks daryti lapkričiui...

Diena trunka dešimt su trupučiu valandų, taigi šviesos dar daug. Bandydami apgauti savo akis, keisime laiko skaičiavimą, suksime laikrodžių rodykles. Kaip keistai toks mūsų veiksmas turi atrodyti gamtai, kuri yra tikra, gryna ir rudens niekada nepavadins pavasariu. Tai – tik mūsų susitarimo reikalas, skaičiuojant esamus ar nesamus pinigus.

Tačiau gamtoje gyvūnai viską išsprendė pagal „gamtos konstituciją“ – jie savo paros režimo nekeičia šiaip sau. Bebrai, kuriems dabar pats darbymetis, vakare medžių graužti išeina 21 valandą ir savo režimo tikrai nekeis: tą patį darys šiandien ir rytoj.

Bebrų aktyvumas rudenį žavi, deja, ne visus. Jei prie jūsų namų yra ežeras, upė ar paprastas tvenkinys, būkite budrūs, nes bebrai gali patikrinti jūsų auginamų medžių ir krūmų skonį. Jei patiks, po keleto naktų rasite tik baltus nusmailintus kelmelius. Tą turite žinoti ir savo turtą saugoti.

Naktis tampa vis svarbesnė laukiniams žvėrims – dieną gali pamatyti tik stirnas, žoliaujančias laukuose. Kiti žvėrys, ypač vilkai, keliauja visą naktį ir ganyklose palikti gyvuliai jiems yra lyg labdara ar maloni dovana. Šiam medžioklės sezonui nustatytas 60 vilkų sumedžiojimo limitas, tad populiacijos gausa turėtų artėti prie protingo balanso. Žinoma, tai nereiškia, kad savo gyvulių neturime saugoti.

Čia pat lapkritis. Žmonės klausia, o koks bus šis rudens mėnuo, kokia bus žiema... Visi norėtų išgirsti, kad vyraus šilti, švelnūs orai, kad švies saulė. Tikrovėje kai kas bus panašu – bent jau didesnių atšalimų nelaukiame iki pat lapkričio paskutinės dekados. Taigi ruduo bus gražus. Būtų gerai, kad jis būtų ir drėgnas. O žiema? Ji dar labai toli. Neskubėkime pas ją!