Laboratorijoje įrengta 11-a vieno kubinio metro talpos rezervuarų bei 8 mažesni, pusės kubinio metro, talpos rezervuarai.

„Čia bus auginamos įvairių rūšių žuvys – tiek šiltavandenės, tiek šaltavandenės. Ši laboratorija skirta tiek studijoms, tiek mokslui. Mes antri metai priimame mokytis žuvininkystės ir akvakultūros specialybės. Lygiai taip pat vykdysime mokslinius tyrimus. Ši laboratorija leidžia vykdyti įvairius režimus, kurių eilinėje fermoje negalima padaryti. Tokiu būdu mes galime tirti gyvenseną, elgseną“, - DELFI teigė ASU Hidrotechninės statybos inžinerijos instituto direktorius Algirdas Radzevičius.

Žuvininkystės srityje trūksta technologinių žinių turinčių specialistų. Problema aktuali ir tvenkininės žuvininkystės, ir modernių uždarų žuvų auginimo sistemų ūkiams, ir žuvų apdirbimo įmonėms.

„Šie rodikliai jau netrukus turėtų kardinaliai pasikeisti į optimistinę pusę, mat žuvininkystės sektorius įgauna vis didesnį proveržį. Tam labiausiai įtakos turėjo 2007-2013 metų Europos Sąjungos investicinis laikotarpis, inspiravęs Lietuvoje daugybę akvakultūros ir uždarų recirkuliacinių žuvininkystės ūkių. Jų šalyje yra apie 65. Šiuo metu didžiausios žuvininkystės ir akvakultūros uždarose sistemose vystymo ir plėtojimo problemos susijusios su mažu žuvininkystės įmonių pelningumu, sudėtinga ir jautria žuvų augimo aplinka ir technologijomis, specialistų, žinių ir kvalifikacijos stoka. Trumpai tariant, nebus specialistų - nebus žuvies“, – sako Baltijos jūros eršketų asociacijos prezidentas Vytautas Mockus.

Įvertinus tai, kad sektoriui reikalingi aukštos kvalifikacijos specialistai, gebantys savarankiškai spręsti teorinius ir praktinius žuvininkystės ir akvakultūros ūkių projektavimo, statybos, technologijų ir priežiūros klausimus, ASU Vandens ūkio ir žemėtvarkos fakultete nuo praėjusių metų pradėta vykdyti nauja bakalauro studijų programa ,,Žuvininkystės ir akvakultūros technologijos“.

Lietuvoje kol kas nėra išleista nei viena kvalifikuotų žuvininkystės specialistų karta, pirmieji diplomuoti šios srities specialistai šalies ūkius pasieks 2017 metų vasarą.

Iki šiol ,,Žuvininkystės ir akvakultūros technologijos“ studijų programos studentai naudojosi 16 fakulteto specializuotomis laboratorijomis, kuriose sumontuoti ir naudojami apie 100 laboratorinių stendų ir laboratorinių įrenginių, tačiau siekiant kokybiškai vykdyti naują studijų programą ir patenkinti kvalifikuotų šios srities specialistų poreikį, nuspręsta plėtoti turimų studijų bazę, papildant ją specializuotu, technologiniu požiūriu moderniu žuvims veisti ir auginti skirtų uždarų akvakultūros sistemų komplektu.

Itin modernus ir vienintelis toks šalyje aukštosiose mokyklose esantis žuvims veisti ir auginti skirtų uždarų akvakultūros sistemų komplektas įdiegtas įgyvendinant ES projektą. Skaičiuojama, kad projekto vertė siekia 630 tūkst. eurų.

Pilnai įrengtoje studijų bazėje galima rengti galimybių studijas, spręsti dažnas pramoninės žuvininkystės problemas: žuvų šėrimo ciklo nustatymo, žuvų prieaugio priklausomybės nuo vandens kokybės parametrų.