Medžioklė vis labiau populiarėja

Fazanų medžioklę organizuojantis Šarūnas Maigis sako, kad norint medžioti fazanus, juos, visų pirmiausia, reikia tinkamai užauginti.

„Kai kurie žmonės fazanus augina, kuo natūralesnėmis sąlygomis. Kiti tokius paukščius augina narvuose, bet tada jie neturi jokių skraidymo įgūdžių. Mes patys planuojame juos veisti, tačiau jeigu tuo užsiimsime, stengsimės tai daryti, kuo geresnėmis sąlygomis, kad aplinka būtų jiems kuo artimesnė. Jeigu jie išgyvena, nėra sumedžiojami, būna, kad dar 3-4 metus gyvena, bet tokie fazanai paprastai neperi“, - sakė Š. Maigis.

Anot medžioklių organizatoriaus, šaudant paukščius neapsieinama be šunų: „Fazanus perkame iš ūkininkų, jie yra paleidžiami, o tada jau bandoma sumedžioti su šunų pagalba. Medžiojimui skirti šunys ne vien turi būti paukštiniai. Svarbiausia, kad jie būtų tinkamai išdresiruoti, Lietuvoje dažnai naudojami labrado retriveriai.“

Pasak Š. Maigio šių paukščių medžioklę Lietuvoje darosi gan mėgiama: „Vienai medžioklei nuperkama nuo 120 tokios rūšies paukščių. Daugiausiai buvo pavykę sumedžioti 98 fazanus. Ši veikla Lietuvoje vis labiau populiarėja, kartais žmonės dėl medžioklės pasiryžta nuvažiuoti net į Lenkiją. Per metus mes organizuojame 4-5 medžiokles. Neskaičiuojant pagalbinio personalo medžioklėje dalyvauja 20 – 25 žmonės.“

Medžioklės organizatorius ragina laikytis visų reikalavimų. Š. Maigis, pradedantiesiems vystyti tokią veiklą, pataria atidžiai rinktis paukščius, pirkti tik tokius, kurie buvo auginami tinkamai.

„Medžioti nėra draudžiama, jeigu tam skirti plotai tinkami šiems paukščiams. Leidžiama medžioti miškuose, kuriems jau yra bent 10 metų, kartais medžiojama pelkynuose, soduose - labai įvairiai. Šis paukštis nemėgsta tankmės, ten jis tiesiog nepakils ir bėgios. Dar gerai visko nežinodami apie fazanus, jų prisipirkome iš ūkininkų. Kai atėjo laikas medžioti, paaiškėjo, kad jie negali skristi, dėl to patyrėme nuostolių, o medžioklę teko atidėti.“ – komentavo Š. Maigis.

Ar moralu veisti, o po to – žudyti?

Seimo narys Bronius Bradauskas palaiko fazanų medžioklę ir mano, kad tam tikrų paukščių populiaciją vis dėlto reiktų reguliuoti.

Bronius Bradauskas

„Pats esu kartą dalyvavęs fazanų medžioklėje ir tai buvo smagi pramoga. Lietuviai turi senas medžioklės tradicijas, bet dažnai teigiama, kad reiktų visiškai uždrausti paukščių medžioklę. Tikrai nemanau, kad tai išeitis. Laikydamiesi visų reikalavimų gamtai medžiotojai nepakenks. Tam tikrų paukščių populiaciją tiesiog reikia reguliuoti. Kai kurie, pavyzdžiui kormoranai padaro daug žalos vandens telkiniams – per dieną išnaikina apie kilogramą žuvies. Arba gandrai gaudo pievoje bėgiojančius kiškius. Žinoma, lietuviui tai bene šventas paukštis, bet kiek padaroma žalos gamtai, į tai dažnai neatsižvelgiama.“ – sakė B. Bradauskas.

Tačiau gamtininkas, Andrejus Gaidamavičius visiškai kitokios nuomonės. Jis nepritaria žmonėms, kurie veisia fazanus ir po to medžioja. Anot jo, kai kurie šios rūšies paukščiai lieka gyvi ir vėliau gali išstumti iš ekosistemos grandinės kitus lietuviškus paukščius.

A.Gaidamavičius

„Mes kol kas esame embriono stadijoje ir nesuprantame ryšių tarp aplinkos ir organizmų. Yra nemaža tikimybė, kad jei lietuviai taip ir toliau veis fazanus, jie užims jerubės vietą gamtoje, o pastaroji tiesiog išnyks. Diskutuotina ar reiktų reguliuoti kitų gyvūnų populiaciją, tačiau dėl paukščių kiekio reguliavimo esu kategoriškai nusistatęs. Dažnai paukščiai nutūpia ūkio laukuose ir palesa, padaro žalos, tačiau jeigu juos pradėsim naikinti nieko nebus. Yra tokios vietos, kur migruojantys paukščiai mėgsta atskristi ir pradėjus juos šaudyti situacija vis tiek nepasikeis .Anksčiau žmogus prisitaikydavo prie gamtos, o dabar jis nori kad gamta prisitaikytų prie jo, taip nebūna. Fazanų tikrai nereikia veisti ir po to juos žudyti. Pramogų visokių galima prisigalvoti visokių, medžiotojai savo ginklą gali pakeisti į profesionalius fotoaparatus ir prisimedžioti daug geresnių trofėjų, nei nužudytų gyvūnų iškamšos.“ – teigė gamtininkas.