Kol kas, kaip parodė praėjusį penktadienį Aplinkos ministerijoje sukviestas pasitarimas, VMVT ir ministerijos bei medžiotojų organizacijų nuomonės skiriasi. VMVT remiasi požiūriu, kad afrikinį kiaulių marą platina šernai, ir siūlo gerokai sugriežtinti medžioklės reikalavimus, kad šių gyvūnų būtų išnaikinta kuo daugiau. Siūloma iki 2016 m. balandžio 15 d. sureguliuoti šernų populiaciją taip, kad viename medžioklės ploto vieneto kvadratiniame kilometre būtų ne daugiau kaip 0,5 šerno. Be to, siūloma leisti šernams medžioti naudoti naktinio matymo prietaisus ir taikiklius, o galimai afrikiniu kiaulių maru užkrėstuose medžioklės plotuose – gaudykles-aptvarus. Taip pat siūloma šalia jau įvestų draudimų medžioti varant uždrausti bet kokį masalo naudojimą šernams vilioti. Medžiotojai, nesumedžioję pakankamai šernų, netektų teisės į medžioklės plotus, ir jie būtų perduoti kitiems medžiotojų būreliams, teigiama Aplinkos ministerijos išplatintame pranešime spaudai.

Medžiotojų organizacijos nesutinka su šia pozicija. Jų nuomone, nėra pakankamai įrodymų, kad afrikinis kiaulių maras plinta tik per šernus.

Aplinkos ministerija taip pat nepritaria drastiškoms šernų medžioklės griežtinimo priemonėms, nes jos tiesiog suvaržytų medžioklę. Negalėdami sumedžioti nustatyto šernų skaičiaus, medžiotojai jų gali tiesiog nebemedžioti, ir šernų tik padaugėtų. Nustačius dar daugiau medžioklės apribojimų, liktų nesureguliuotos elninių žvėrių bei plėšrūnų populiacijos ir didėtų žala žemės ūkiui, gamtai ir miškams. Todėl ministerija pasisako už subalansuotus ir adekvačius šernų gausos reguliavimo medžiojant sprendimus, kurie užtikrintų tvarų ir tausojantį visų medžiojamųjų gyvūnų išteklių naudojimą.