Po lietaus dažnai pagalvojame, kad viskas išsisprendė – neliko pavojingo miškų gaisringumo, nedulka keliai, vadinasi, sausra baigėsi. Deja, sausra tebėra. Ir miškas vis dar braška, ir dirvožemis po drėgnu sluoksneliu yra labai sausas. Jį permerkti gali tik ilgalaikis lietus, trunkantis visą rudenį.

Beje, ne visur Lietuvoje sausra vienoda. Pati didžiausia – Suvalkijoje, kur plačiausi atviros žemės plotai, kur drėgmė buvo labiausiai garinama. Ne geriau pietų ir pietryčių Lietuvos lengvuose dirvožemiuose.

Šių dienų tendencijos teikia vilčių, tačiau viso rudens prognozės dar labai miglotos. Vasaros gale buvo pranašauta, kad šis ruduo būsiantis šiltas, švelnus. Apie lietų ko nors sakyti niekas neišdrįso, tad ir mes nežadame to, ko nežinome. Kaip sako, turės dievulis lietaus – tikrai atiduos.

Pirmoji rudens dekada atnešė tikrąjį laiką atitinkančius reiškinius. Vienas jų – vis aktyvesnė paukščių migracija. Ne visą ją matome – vieni nesame tokie pastabūs, kiti tam neturime laiko. Tačiau paukščiai juda visur: juos regi savo sodo medžiuose, kiekvienoje gyvatvorėje.

Pats įdomiausias šių dienų įvykis – skrendančių paukščių įvairovės pasikeitimas, nes vadinamųjų vasaros paukščių gerokai sumažėjo, o gausūs tapo jau rudeniniai migrantai. Ventės rage žieduotojų tinkluose prieš keletą dienų dar vyravo kregždės, o dabar kasdien daugiausia juodųjų zylių. Greitai ims gausėti ir kitų zylių rūšių, kikilių, alksninukų – tikrojo rudens paukščių.

Ne mažiau būdingas šio meto reiškinys – briedžių ir tauriųjų elnių ruja. Elnių vestuvių garsai skamba ne visose giriose. Į rujai tinkamas vietas šie žvėrys susirenka iš plačių apylinkių. Žinoma, keliaujantys žvėrys gali pasirodyti keliuose, o laukuose prie jūsų namų anksti rytą jie šmėžuos ražienose. Leiskime jiems gyventi aktyviai, netrikdykime – juk vestuvėms jiems skirtas labai trumpas laikas.

Dar vienas šio rudens ženklas – dažnai stebimi suopiai – pilkaplunksniai plėšrūs paukščiai, savo grobio, pelių ir pelėnų, tykantys ant laukų medžių, tvorų stulpelių, riboženklių. Jų gausa priklauso nuo graužikų. Šiemet, atrodo, suopiai jaučiasi gerai. O ko laukti iš visų pelių ir pelėnų mums?