Briedis yra užpuolęs vokietę

Skaitytoją labai nustebino toks žmonių elgesys. Ji nesupranta, kodėl reikia čiupinėti pamiškėje stoviniuojantį laukinį gyvūną. „Žmonės spietėsi, praktiškai lipo ant jo. O kai jis kojele treptelėjo, visi puolė bėgti. Labai juokingas žmonių elgesys“, - teigė Aušra, patikslinusi, kad briedis stovėjo ties antruoju įvažiavimu į Nidą.

Išgirdusi šią istoriją, Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser nė kiek nenustebo. Anot jos, kaip tik taip žmonės, Kuršių nerijoje pamatę laukinį gyvūną, dažniausiai ir elgiasi.

Vis dėlto ji įspėjo, kad tokiu atveju reikėtų priimti priešingą sprendimą – tiesiog palikti gyvūną ramybėje. Ji įspėjo, kad briedis žmogų gali rimtai sužaloti, o kartą jau taip yra nutikę.

„Žmonės, pamatę gyvūną, turi laikytis saugaus atstumo, nedaryti staigių judesių. Briedis gali labai stipriai sužeisti spirdamas priekinėmis kanopomis. Prieš maždaug du metus pasitaikė atvejis, kai briedis įspyrė turistei iš Vokietijos“, - kalbėjo A. Feser.

Kaip teigė Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė, briedį Kuršių nerijoje tikrai nesunku pamatyti, o šiuo metu vienas „terorizuoja“ Juodkrantės gyventojus: „Briedžiai nerijoje – amžina tema. Paskutiniu metu Nidos apylinkėse briedžių šeimos nesimato. Vasarą, kai buvo karšta, jie ateidavo atsigerti į Eduardo Jonušo padarytą baseinėlį. Dabar vienas bebaimis patinas šiurpina juodkrantiškius: eina per sodus, skina obuolius ir nesijaučia esantis ne savo vietoje.“

Dažnai nutinka taip, kad poilsiautojai, kurorte pamatę laukinį gyvūną, nusprendžia, kad jam reikia pagalbos ir ima skambinti visoms tarnyboms, kurias tik žino, prašydami juos gelbėti. A. Feser pripažino, kad tokia tendencija tikrai yra, tačiau dažniausiai kreipiamasi dėl kitų gyvūnų. „Žmonės kreipiasi į mus dėl mažesnių gyvūnų – paukščių, ruoniukų. Briedį gelbėti būtų nelengva“, - šyptelėjo direktorė.

Gyvūnus prašo palikti ramybėje

Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto docentas dr. Alius Ulevičius GRYNAS.lt teigė, kad briedis įpratęs prie žmonių ir dėl to jų visai nebijo. Esą taip nutinka ne taip ir retai.

„Laukiniai žvėrys gali priprasti prie žmonių. Pavyzdžiui, - elniai Amerikos miestų aplinkoje, šernai - pakeliui iš Pervalkos į Nidą, voverės - parkuose, kur jos ima maistą iš žmonių rankų, ir pan. Paprastai tai yra ilgą laiką trunkančio žmonių elgesio gyvūnų atžvilgiu rezultatas. Šiuo
atveju tai galėjo būti žmonių nuo mažumės prijaukintas briedis“, - kalbėjo mokslininkas.

Kaip bebūtų, jis, kaip ir A. Feser, laikėsi pozicijos, kad GRYNAS.lt skaitytojos atsiųstose nuotraukose matomi žmonės elgiasi netinkamai. Docentas aiškino, kad prie žvėries negalima artintis, net jei jis ir nebijo žmonių.

„Bet kuriuo atveju būtina imtis visų įmanomų atsargumo priemonių su neadekvačiai besielgiančiais laukiniais žvėrimis, trumpiau tariant, jų reikia vengti. Bet kokie staigūs judesiai ar ketinimas paglostyti gali iššaukti gyvūno agresiją. Tokie stambūs žvėrys kaip briedžiai gali rimtai sužaloti žmogų“, - nedrausmingus poilsiautojus pamokė A. Ulevičius.