„Savaitgalį leidau savo sodyboje Žemaitijoje ir nutariau privažiuoti prie miške esančio nedidelio ežerėlio. Bet kad jį pasiekčiau, turėjau važiuoti mišku. O privažiavus eglyną pamačiau lentelę, kuri skelbė, kad dėl didelio gaisro pavojaus įvažiuoti į mišką negalima. Jei eičiau pėsčiomis, tada jau nebūtų pažeidimas? Mano manymu, kaip tik didesnę grėsmę kelia po mišką vaikštantys, bet nevažiuojantys. Aš suprantu, kad tokiu pavojingu metu nereikėtų be reikalo eiti mišku, negalima mesti nuorūkų, kurti laužų. Bet ar didelis nusikaltimas privažiuoti ežerą. Negi visi dabar turi likti namuose“, - svarstė vyras.

GRYNAS.lt paprašytas pakomentuoti situaciją, ilgametis Raseinių miškų urėdas Antanas Kilčauskas pabrėžė, kad ne draudimo formuluotė šiuo atveju yra esminis dalykas. Anot jo, visi turi įsidėmėti, kad kai yra tokia aukšta gaisringumo klasė, kiekvienas turi žinoti, kad į mišką negalima eiti. Pašnekovo teigimu, visai nesvarbu: yra ar nėra lentelė ir kas joje parašyta.

„Jei skaitytum taip, kaip parašyta, miške sutiktą pėsčiąjį galėtum pateisinti, jis nieko nepažeidžia, bet esmė ne čia“, - paaiškino miškų urėdas.

Apibendrindamas jis sakė, kad žmonės yra supratingi ir paiso draudimo. O miškininkai šiuo metu dažnai lankosi miškuose ir įspėja tuos, kurie apie draudimą nieko nėra girdėję.


„Galima sakyti, kad žmonės draudimo laikosi. Jie yra informuoti per spaudą, seniūnijas. Girininkai dažniau važinėja po mišką. Jei sutinkame žmones miške, paprašome palikti mišką. Drastiškai nesielgiam – nebaudžiam. Tiesiog kalbamės gražiuoju ir žmonės supranta“, - kalbėjo Raseinių miškų urėdas.

Antradienį Lietuvoje vyrauja ketvirtos (didelis gaisrų pavojus), o vietomis fiksuojamas ir penktos klasės (labai didelis gaisrų pavojus) miškų gaisringumas.

Lietuvos hidrometereologijos tarnyba informuoja, kad įtempta situacija išliks dar bent dvi dienas. Trečiadienį ir ketvirtadienį Lietuvos miškuose vyraus ketvirtos, vietomis penktos klasės miškų gaisringumas.

Generalinė miškų urėdija aiškina, kad kol situacija nesikeis, tol prie įvažiavimų į miškus kabos lentelės, pranešančios apie draudimą patekti į mišką. O užrašus juose turi sugalvoti pačios miškų urėdijos. Jų formuluotė gali skirtis.

Generalinės miškų urėdijos Miško atkūrimo ir apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Dainius Adžgauskas praėjusią savaitę yra sakęs, kad valstybiniai miškų pareigūnai, pasitelkę priešgaisrinės apsaugos pareigūnus, periodiškai tikrina situaciją. „Vykdoma prevencija, kas nepaiso miškų priešgaisrinės apsaugos taisyklių reikalavimų, nustatoma ir kitokių pažeidimų“, – sakė jis.

Savo ruožtu Aplinkos ministerija skelbia, kad Lietuvoje dėl sausros miškuose ir durpynuose kilo keliasdešimt gaisrų.