„Vaizdas užfiksuotas Nidoje prie molo. Vaikščiojom jau temstant, apžiūrėjome, ką sugavo ant molo žvejoję žvejai. Ir staiga išgirdom labai keistą garsą - tarsi ūžesys. Tada virš galvų pamačiau du kamuolinius debesis vabzdžių. Tai jie skleidė šį garsą, bet žmonių nepuolė. Visi eidami pro šalį atkreipdavo dėmesį į šiuos vabzdžius. O kai kas jų labai bijojo. Žmonės manė, kad jie gali užpulti", - pasakojo Nidoje atostogavęs Tomošius.

Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja Rasa Bernotienė GRYNAS.lt anksčiau teigė, kad toks vaizdas yra normalus.

„Lašalai vystosi vandenyje ir gan masiškai išskrenda iš vandens poruotis“, - tuomet aiškino R. Bernotienė.

Mokslininkės teigimu, vabzdžių bijoti tikrai nereikėtų: „Bet kuriuo atveju lašalai nekelia jokios grėsmės. Kol vystosi, jie yra puikus maistas žuvims, o kai išskrenda, - maistas paukščiams, šikšnosparniams.“

„Jų lervos vystosi vandenyje ir būna taip, kad jie visi masiškai išskrenda per vieną ar dvi dienas. Dėl to buvo didelis gausumas šių vabzdžių. Jie Lietuvoje dar vadinami vienadienėmis. Jų suaugėliai gyvena labai trumpai: 1-2 dienas, o kai kurios rūšys vos kelias valandas. Jie išskrenda, susiporuoja, net nesimaitina. Dėl to yra labai lengvučiai. Patelės dar sudeda kiaušinius į tą patį vandenį ir žūsta“, - pasakojo R. Bernotienė.
Vabzdžių spiečius

Anot specialistės, žavi šių vabzdžių trapumas: „Kai kurios rūšys išskrenda saulei leidžiantis ir visi vienu metu tam, kad galėtų susiporuoti. Manau, kad jie per kelis vakarus visi išskris. Lašalų visas gyvenimas yra lervos stadijoje, o suaugėlis išskrenda ir tuoj pat žūva.“