Skaitytojai vaizdus užfiksavo ant Liubarto tilto Vilniuje.

Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja Rasa Bernotienė teigė, kad toks vaizdas yra normalus.

„Tai yra lašalai. Jie vystosi vandenyje, šiuo atveju Neries upėje ir gan masiškai išskrenda iš vandens poruotis“, - aiškino R. Bernotienė.

Mokslininkės teigimu, vabzdžių bijoti tikrai nereikėtų: „Bet kuriuo atveju, lašalai, nekelia jokios grėsmės, kol vystosi - yra puikus maistas žuvims, o kai išskrenda - maistas paukščiams, šikšnosparniams.“

„Jų lervos vystosi vandenyje ir būna taip, kad jie visi masiškai išskrenda per vieną ar dvi dienas. Dėl to buvo didelis gausumas šių vabzdžių. Jie nuostabiausi yra tuo, kad Lietuvoje dar vadinami vienadienėmis. Jų suaugėliai gyvena labai trumpai: 1-2 dienas, kai kurios rūšis vos kelias valandas. Jie išskrenda, susiporuoja, net nevalgo, dėl to yra labai lengvučiai.  Patelės dar sudeda kiaušinius į tą patį vandenį ir žūsta“, - pasakojo R. Bernotienė.

Anot specialistės, žavi šių vabzdžių trapumas: „Kai kurios rūšis išskrenda saulei leidžiantis ir visi vienu metu tam, kad galėtų susiporuoti. Manau, kad jie per kelis vakarus jie visi išskris. Lašalų visas gyvenimas yra lervos stadijoje, o suaugėlis išskrenda ir tuoj pat žūsta.“

Apokalipsė. Vambzdiec.Posted by Donatas Dautartas on 2015 m. rugpjūčio 2 d.

Lašalai – vabzdžių būrys. Vabzdžiai labai gležni, verpstės formos. Lervos gyvena vandenyje ir kvėpuoja trachejinėmis žiaunomis. Vystymasis trunka 1-2 metus. Suaugėliai gyvena labai trumpai – vos kelias valandas ar kelias dienas ir nesimaitina. Lašalai skraido vasarą, daugiausia vakarais ir naktimis. Ypač jų daug galima matyti vakarais prie vandens.