Slėpėsi prie LRT pastato

Aplinkosaugininkai juokėsi, kad žmonės neatskiria laukinių gyvūnų.

Įvykio vietoje besidarbavę GRYNAS.lt žurnalistai pranešė, kad du gyvūnų globėjai, atvykę į įvykio vietą, su savimi atsivežė migdomųjų ir išėjo į mišką ieškoti stirnos. Miškelis, kuriame galimai blaškosi žvėris, aptvertas.

Tačiau maždaug valandą ieškoję gyvūno, iš miško Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotojai grįžo nuleidę rankas. Stirnos surasti nepavyko. Galiausiai jie teigė manantys, kad gyvūnas toje vietoje gali gyventi. Esą surasti stirnų išminti takai. Daugiau nieko daroma nebus. Jei stirna ir vėl pasirodytų mieste, Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotojai iš Kauno dar kartą vyktų į Vilnių jos gaudyti.

GRYNAS.lt primena, kad Vilniuje besiblaškantis briedis užfiksuotas praėjusį penktadienį Žirmūnuose. Deja, bet gyvūnui pagalbos suteikti nespėta. Manoma, kad šokdamas per tvorą jis rimtai susižalojo ir dėl to nugaišo. Vėliau jo lavoną paėmė „Grinda".

Žinduolių specialistas: tokios situacijos neišvengiamos

Vilniaus universiteto docentas, žinduolių specialistas Alius Ulevičius, paklaustas, kodėl vis dažniau girdime apie į miestus atklystančius laukinių žvėrių jauniklius, tai siejo su keliomis priežastimis. Pirma, anot jo, miškuose apskritai daugėja žvėrių, ypač briedžių. Antra, Vilnius labai žalias miestas, gyvenvietės įsikūrusios arti miškingų teritorijų, todėl akistatos su miško žvėrimis neišvengiamos.

„Paskutiniais metais iš tiesų padažnėjo tokių atvejų, nes pačių briedžių pagausėjo. Vilnius nėra vien tik iš betono pastatytas miestas, yra daug natūralių, pusiau natūralių želdinių, kur briedžiai gali lengvai patekti. Pagrindinis jų migracijos koridorius būtų Neries slėnis – Vilnelės slėnis, daug miškų yra ir į Panerių pusę. Briedžiai ten gyvena ir gali užeiti į miestų teritorijas. Ypač jauni briedžiai, kurie ieško sau plotų, seni briedžiai ten neina, nebent būtų išskirtinis atvejis“, - sakė A. Ulevičius.
Vietoje bus priimtas sprendimas (kaip gyvūnui padėti – red. past.), kadangi jau yra atvykusių žmonių ir iš agentūros, galbūt pasimigdysime ir pervešime, žiūrėsime vietoje ir spręsime. Žmonės su visomis priemonėmis yra atvykę.
Citata

Anot jo, visiškai nuo briedžių atklydimo į miestus vargu ar įmanoma apsisaugoti. O susiklosčius tokioms situacijoms, pašaliniams žmonėms geriau tokių vietų vengti ir jokiais būdais neiti žvėries baidyti. Lieka viena – laukti gyvūnų globėjų, kurie, turėdami reikiamas priemones, gali suteikti būtinąją pagalbą.

„Neišvengsime tokių dalykų. Kai aplink Vilnių gyvena briedžiai, jie dauginasi, o jų jaunikliai plinta, apeiti jiems miestą – reikia sukarti daug kilometrų, jie renkasi trumpesnius atstumus, iš savo nepatyrimo bando prašokti (tvoras – red. past.). Tikrai miesto neaptversime, tai yra utopiniai dalykai“, - sakė žinduolių specialistas.