Vilnietei nežinomais dviejų rūšių gyviais nusėtas visas Nemirsetos paplūdimys. Moteris sakė, kad jų rado netgi šlepetėse. Jos teigimu, šie gyviai yra gana šoklūs. Atrodė, kad gyviai panoro išsimaudyti, nes prie pat vandens šokinėja šimtai jų.

Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto Zoologijos katedros docentė dr. Grita Skujienė iš skaitytojos padarytų nuotraukų atpažino šiuos gyvius. Jos teigimu, pajūryje poilsiaujanti moteris pamatė dviporiakojus ir šoniplaukas.

Nuotraukose užfiksuoti dviporiakojai, priklausantys šimtakojų klasei. Mokslininkė patikino, kad jie žmogui jokio neigiamo poveikio nedaro.

Dviporiakojai daugiausiai yra saprofagai, minta pūvančiomis augalų liekanomis. Tačiau kai kurios rūšys gali kenkti kultūriniams augalams: išgraužia dirvoje pasėtas sėklas, apgraužia jaunus daigus, gumbus, šaknis, prie žemės prisiglaudusias žemuogių bei braškių uogas ir kt.

Tai smulkūs gyvūnai, jų dydis - nuo kelių milimetrų iki 5 cm. Labai retai jie pasiekia 8 cm ilgį. Dažniausiai jie būna kirmėliškos formos. Kūno spalva neryški, paprastai juoda, rusva ar pilkšva. Be to, šie gyviai turi trumputes antenas, prisitvirtinusias galvos šonuose. Burnos aparatas graužiamasis. Pabaidyti dviporiakojai susiriečia į ritinėlį.

Kitas fotografijose užfiksuotas gyvis, anot mokslininkės, yra šoniplauka. Tai yra nedidelis pilkas arba žalsvas vėžiagyvis suplotu kūnu. Šoniplaukos neturi lervos stadijos, iš kiaušinėlių išsiritę jaunikliai panašūs į suaugėlius.

Šoniplaukos aptinkamos beveik visose vandens buveinėse ir dažniausiai vaidina svarbų vaidmenį ekosistemoje. Dauguma rūšių – saprotrofai, yra mintančių dumbliais, visaėdžių ir plėšrūnų. Žmogui šie gyviai taip pat nepavojingi.

Šoniplaukos yra žvejų mėgstamas masalas. Tai yra žuvų mėgstami vėžiagyviai. Šoniplaukas ypač mėgsta sykas bei kitos žuvys - ešeriai, starkiai, pūgžliai, unguriai, stintos ir pan.