„Gegužės paskutiniąją savaitę atlikus pirmąją meldinių nendrinukių apskaitą, buvome labai maloniai nustebinti. Kai kitose šalyse mokslininkai su nerimu stebi meldinių nendrinukių nykimą, Žuvinte atvirkščiai – vis daugiau vilties, kad šis mielas paukštis čia neskuba išnykti. Penki vakare giedantys paukščiai suskaičiuoti Kiaulyčios botaninio zoologinio draustinio ir du – Liepakojų botaninio draustinio viksvynuose. Tai yra vietovės, kur penktus metus vykdomas specialus LIFE programos projektas meldinei nendrinukei išsaugoti.

Žuvinto pelkės meldinių nendrinukių populiacija yra bene atokiausia ir mažiausia iš aplinkinių. Kai Žuvinto biosferos rezervato specialistai jas aptiko 1987 metais, jų dar giedojo apie trisdešimt, tačiau nuo to laiko tinkamos joms buveinės nepaliaujamai nyko, traukėsi, apauginėjo krūmais ir nendrynais. Paskutinį kartą 7 giedantys meldinių nendrinukių patinai Žuvinte suskaičiuoti 2007 m“ – sakė Žuvinto biosferos valstybinio gamtinio rezervato direktorius Arūnas Pranaitis.

LIFE programos projekto, vykdomo ne tik Žuvinte, bet ir pamaryje bei Nemuno deltoje, tikslas – ne tik atkurti pagrindines šios nendrinukės perimvietes, bet ir užtikrinti ilgalaikių agroaplinkosaugos priemonių taikymą tai rūšiai. Viksvynų plotai, kuriuose šįmet apsigyveno nendrinukės, jau dabar yra kelis kartus didesni nei reikalinga tiems keliems paukšteliams veistis. Tačiau ilgalaikį nendrinukės populiacijos gyvybingumą gali užtikrinti tik kelis kartus didesnis jų skaičius nei dabar.

Devynbalsių šeimos paukštelis meldinė nendrinukė peri tik keturiose šalyse: Baltarusijoje, Lenkijoje, Ukrainoje ir Lietuvoje.

Itin retos pasaulyje meldinės nendrinukės išlikimui iškilęs realus pavojus dėl daugumoje šalių vyraujančių ūkininkavimo kraštutinumų – netvarkomų, nendrėmis ir krūmais apaugančių plotų ir nusausintų šlapžemių pavertimo ganyklomis. Šiam buveinėms itin išrankiam paukščiui perėti būtini atviri, šlapi ir maisto medžiagomis turtingi viksvynai. Todėl meldinės nendrinukės apsaugai labai svarbi aplinkai palankaus ūkininkavimo praktika.