„Dirbu jūros krovos kompanijoje. Atėjau į darbą man liepė surinkinėt balandžius, tiesiogine to žodžio prasme. Po visą teritoriją buvo išbarstyti nuodai, kurie skirti balandžių naikinimui. Tiesiog tai yra nežmoniška ir nesuvokiama, kaip taip galima elgtis“, - piktinosi skaitytojas, redakcijai atsiuntęs nuotraukų.

Gresia bauda

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas GRYNAS.lt teigė, kad toks paukščių nuodijimas prieštarauja teisės aktams.

„Bet koks paukštis Lietuvoje yra saugomas ir jeigu toks faktas pasitvirtintų ir išaiškintume nuodytoją, trauktumėme jį atsakomybėn. Bet kokių paukščių, išskyrus medžiojamuosius, negalima nei nuodyti, nei šaudyti, nei kitaip medžioti“, - sakė V. Marozas.

Anot pareigūno, nuodytojas būtų baudžiamas už žiaurų elgesį su gyvūnais. Toks elgesys užtraukia baudą piliečiams nuo 28 iki 289 eurų ir pareigūnams – nuo 289 iki 579 eurų.

Kaip teigė aplinkosaugininkas, būtų idealu, jei šį atvejį užfiksavęs žmogus susisiektų su Klaipėdos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnais ir perduotų jiems visą informaciją.

Problema aktuali visoje Europoje

Lietuvos ornitologų draugijos pirmininkas Liutauras Raudonikis sakė, kad su tokiu elgesiu yra aktyviai kovojama.

„Balandžiai teisės aktuose nėra įvardinti kaip kenkėjai ir dėl to nuodijimas yra neleidžiamas. Visoje Europoje yra problemų ir dėl tiesioginio nuodijimo, ir dėl netiesioginio nuodijimo, kai krinta kiti gyvūnai, o paukščiai lesa maitą ir pastimpa. Ta problema yra aktuali ir visur kovojama su tuo“, - sakė L. Raudonikis.

Anot ornitologo, Lietuvoje pasitaiko ne tik nuodijimo, bet ir nelegalių paukščių šaudymo atvejų, pavyzdžiui, kovų: „Mes su šiais atvejais kovojame. Šiemet keliuose regionuose žmonės net nubausti už nelegalų kovų lizdų ardymą.“

Paklaustas, kaip mano, kuo gi sutrukdė įmonei balandžiai, pašnekovas atsakė, kad greičiausiai trukdo tarša.

„Žinoma, įsivaizduoju, kad uoste yra visokių užkaborių - laivų ertmių, bet yra specialūs atbaidymo būdai, kuriuos tokios įmonės gali sau leisti. Nuodijant balandžius išpilami žiurkių nuodai, kurių gali paragauti ne tik balandžiai. Apskritai, nuodus reikėtų laikyti labai saugiose vietose, kur nei laukiniai, nei naminiai gyvūnai neprieitų. Juk net ir vaikai gali nusinuodyti“, - teigė L. Raudonikis.