Dabar kaip tik metas, kai turguose ar gatvėse ima baltuoti pakalnučių žiedai. GRYNAS.lt jau dalyvavo aplinkosaugininkų reide ir tikrino, ar turgavietėse nelegaliai neprekiaujama šiais augalais.

Nuostabaus kvapo pakalnučių puokštelės parduodamos, tačiau tai prilygsta nusikaltimui gamtos atžvilgiu. Aplinkos ministerija jau ne vienerius metus skelbia, kad paprastųjų pakalnučių žiedynų ir lapų skynimas bei pardavinėjimas yra draudžiamas. Tačiau jas pardavinėjantys asmenys, paklausti apie šio augalo saugojimą, kaip susitarę kartoja: „jų juk labai daug“.

Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vadovas Sigitas Mikėnas nesutinka, kad pakalnutės - dažnas miškų augalas. „Tai – nykstanti rūšis, įtraukta į saugomų augalų sąrašą, todėl negalima jų skinti ir pardavinėti“, – nutarimą priminė aplinkosaugininkas. Vienintelė išimtis, kai galima rinkti baltažiedes, – vaistinei žaliavai gaminti.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija, rengia patikrinimus dėl nelegalios pakalnučių prekybos, kurių metų baudžiami tokie prekeiviai.

Pagal Administracinį teisės kodeksą, už pakalnučių skynimą, prekybą gali būti skiriamas įspėjimas arba bauda nuo 7 iki 28 eurų ir pareigūnams – nuo 72 iki144 eurų.

Kokia bauda skiriama, priklauso nuo situacijos. Pirmą kartą nusižengusiems skiriamas įspėjimas. Prasižengusiems nebe pirmą kartą tenka sumokėti piniginę baudą.

Aplinkosaugininkai prašo tausoti gamtą ir kai kuriuos vaistinius augalus, pavyzdžiui, kmynus, pakalnutes, valerijonus užsiauginti savo namuose.

Paprastoji pakalnutė (Convallaria majalis) – pelžiedinių (Ruscaceae) šeimos, pakalnučių (Convallaria) genties augalas.

Žydi gegužės – birželio mėn. Auga visuose Lietuvos miškuose, kur derlingesnės bei drėgnesnės vietos. Kartais jos sudaro ištisus sąžalyno klodus, pasipuošusiais kvapniais sniego baltumo žiedeliais. 

Paprastoji pakalnutė taip pat yra auginama ir dekoratyviuose želdiniuose dėl savo svaiginančio kvapo ir estetinio, taip pat kartais dėl sentimentalaus poreikio. Tai ir nuodingas, ir vaistinis augalas. Žiedai vartojami parfumerijos pramonėje. Todėl kyla pavojus dėl poreikių išnaikinti kvapnius augalėlius.