Atlase iš viso galima rasti 52 Europos miestų žemės paviršiaus stabilumo žemėlapius. Juos rengiant dalyvavo 27 nacionalinės geologinės tarnybos, tarp jų ir Lietuvos geologijos tarnyba (LGT). Buvo tiriami natūralūs ir žmonių veiklos sukelti procesai, lemiantys nepageidaujamus geologinius reiškinius - žemės drebėjimus, nuošliaužas, gruntų deformacijas, pleišėjimą, tankėjimą, uolienų tirpimą, dribsmėlio praskydimą ir kitus pavojus, gresiančius žemės paviršiaus stabilumui.

„Geologinių pavojų rizika didėja plečiantis miestams, eksploatuojant naudingąsias iškasenas. ES šalyse per tokių pavojų sukeltas nelaimes kasmet žūva šimtai žmonių, o nuostoliai vertinami milijardais eurų. Todėl informacija apie geologinius pavojus yra labai reikalinga. Pirmiausia ji yra naudinga vietos valdžios institucijoms", - sako LGT direktorius Jonas Satkūnas.

Vilniui, kaip matyti iš jo žemės paviršiaus stabilumo žemėlapio, aktualiausi geologiniai pavojai yra nuošliaužos, gruntų suslūgimai, sukelti dėl požeminio vandens gavybos, taip pat technogeninio grunto sluoksniai ir sankaupos. Daugiausia tokių pavojų sukelia nuošliaužos aukštuose ir stačiuose Neries ir Vilnios upių, Kaune - Neries ir Nemuno upių šlaituose liūčių ir polaidžių metu. Kauno miesto teritorija yra gana stabili, išskyrus dvi vietas - žemės paviršius kyla prie Karmėlavos ir į šiaurę nuo Garliavos.

Urbanizuotų teritorijų geologinių pavojų žemėlapiai sukurti specialiomis kosminių žemės vaizdų apdorojimo technologijomis. Šiuos žemėlapius su aprašais galima rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)