„Bandžiau skaičiuoti: maždaug aštuoni tūkstančiai kuoduotųjų ančių, didžiųjų dančiasnapių, ančių klykuolių vienam sambūryje vakar ir šiandien telkėsi. Tiek paukščių atviruose vandens plotuose viduržiemiu – tai neeilinis reiškinys“, - sako Ornitologinės stoties vadovas Vytautas Jusys.

Neeilinė ši žiema. Hidrometeorologai tvirtina – ji keliais laipsniais šiltesnė už klimatinę normą. Todėl mariomis nugarmėjo jau trys ledonešiai, o atsivėrusiuose vandens plotuose telkiasi ir vis didėja sparnuočių sankaupos. Daugiausiai yra kuoduotųjų ančių, didžiųjų dančiasnapių, ančių klykuolių.

Klaipėdos regione veikiančio Jūrinių tyrimų departamento hidrologijos skyriaus specialistas Rimas Rimkus per 25 savo darbo metus tokios švelnios žiemos neatmena.

„Kad iki sausio pabaigos poledinės žūklės mėgėjai nebūtų gavę progos pasileisti per marias ledu gaudyti ešerių, mano darbo praktikoje, stebint ir fiksuojant ledo storį ir marių vandens lygį, nėra buvę“, - sako specialistas.

Vakar, kai jis tikrino matuoklio rodmenis, už ledo nuolaužų sąvartų suposi sparnuočių sankaupos. Tuo tarpu pakrantės uogakrūmiuose puotavo svirbeliai ir smilginiai starzdai, kuriems ir po viduržiemio maisto – į valias. Lesyklų šiemet soduose rengti iki šiol nebuvo nebūtina.

Į ornitologų tinklus vakar pakliuvo ir juodagalvė sniegena, žaliukė, dagilis, naminis žvirblis, alksninukas, paprastasis ir šiaurinis kikiliai, juodasis strazdas, o užvakar – liepsnelė, svilikas taip pat ir pirmasis šiemet paprastasis varnėnas.

„Greičiausiai tas varnėnas nebuvo išskridęs, kasmet jų būreliai čia žiemoja, vakar vieną varnėną stebėjau ir Dumpių sąvartyne, Klaipėdos rajone“, -sako ornitologas Vytautas Eigirdas.

Žymiai didesnis siurprizas V.Eigirdui buvo tame pačiame Dumpių sąvartyne išvysti tris žirgliojančius žvalius gandrus, kurie čia aiškiai sutiko virduržiemį ir, matyt, sutiks pavasarį.

Jo dvelksmas pamario gamtoje jau pastebimai artėja.

Iš viso šį mėnesį ornitologai sužiedavo 478 paukščius, o pernai per visus metus – 69275.