Didelės „akys“ skirtos paukščių atbaidymui

Skaitytojas Paulius, iš Kauno GRYNAS.lt atsiuntęs keletą įdomaus ir nepažįstamo gyvūno nuotraukų ir vaizdo įrašą, sakė, jog patiems niekaip nepavyksta nustatyti, kas tai galėtų būti per padaras.

„Trumpi pastebėjimai apie jį (ar ją): lyg ir 4 akys. Išsigandęs susitraukia, kai įsidrąsina, išsitempia ir įgauna smailėjantį snukutį. Pūkuotas. Turi apie 12 kojų. Po snukučiu lyg ir turi dar kažką panašaus į čiuptuvėlius“, - taip keistąjį gyvį laiške apibūdino skaitytojas.
Citata
Lietuvoje žinoma 18 sfinksų rūšių. Ryškiaspalviai pievinio sfinkso suaugėliai, kitaip nei kai kurie kiti šios šeimos drugiai, dieną slepiasi tarp augalų ir skristi pakyla tik sutemus.

Pasak Lietuvos entomologų draugijos nario Giedriaus Švitros, nuotraukose yra užfiksuotas pievinio sfinkso (lot. Deilephila elpenor), sfinksų šeimos drugio, vikšras. „Dažna, įprasta, visoj Lietuvoj paplitusi rūšis. Vikšrai dažniausiai maitinasi siauralapiu gauromečiu (lot. Epilobium angustifolium), rečiau ant lipikų (lot. Galium)“, - sakė entomologas

Didelės vikšrų „akys“ – tai specialios dėmelės, skirtos atbaidyti vikšrus mėgstančius lesti paukščius. Sfinksų vikšrai yra dideli, turi smailią išaugą pilvelio gale ant nugaros. Ją galima pamatyti ir skaitytojo atsiųstose nuotraukose. Vikšrus galima rasti liepos-rugsėjo mėnesiais, o rožiniai rusvi suaugę drugiai skraido nuo gegužės iki rugpjūčio.
Pievinio sfinkso vikšras/ Matthuxtable nuotr.


Traukia kvapių augalų žiedai

Lietuvoje žinoma 18 sfinksų rūšių. Ryškiaspalviai pievinio sfinkso suaugėliai, kitaip nei kai kurie kiti šios šeimos drugiai, dieną slepiasi tarp augalų ir skristi pakyla tik sutemus. „Patys drugiai maitinasi kvapių augalų žiedais temstant ir naktį, dažnai atskrenda prie dirbtinai iškabintų masalų (pavyzdžiui, pagamintų iš cukrumi prisotinto raudono vyno)“, - GRYNAS.lt sakė G. Švitra. 
Ant žolės stiebelio pievinis sfinksas daro „prisitraukimus“

Entomologas yra anksčiau pasakojęs, jog įvairios sfinksų rūšys yra plačiai paplitę visoje Lietuvoje ir iš kitų drugių išsiskiria ištvermingumu ir gebėjimu nukeliauti didelius atstumus. Pasak G. Švitros, kol kas daugumai sfinksų rūšių, įskaitant pievinius sfinksus, mūsų šalyje pavojus išnykti negresia, bet norint to išvengti ateityje būtina išsaugoti buveinių įvairovę – tvarkyti apleistas buveines, šienauti, neleisti apaugti krūmais ir kita.