Naujausiais duomenimis, išdegė apie15 ha teritorijos, keliama versija, kad gaisrą galėjo sukelti sprogęs dujų balionas viename iš gyvenvietėje stovinčių namų. Įvykio vietoje dirbo didelės pajėgos - ugniagesiai gelbėtojai, policija, situaciją stebėjo vietos valdininkai. Tiesa, lietuviai į pagalbą nebuvo pakviesti, tačiau teigė budintys prie pasienio, jeigu ugnis išplistų į Lietuvos teritoriją. Šiuo metu, kaip praneša rusų žiniasklaida, gaisras jau užgesintas.

Gaisras kilo apie 13.10 val., buvo spėjama, kad dega plotai, esantys madžaug už 5-6 km nuo Lietuvos sienos, tačiau vėliau patikslinta, kad atstumas kone dvigubai didesnis - apie 10 km.

Galėjo įsiplieksti nuo menkiausios nuorūkos

Kretingos miškų urėdijos Miškų želdinimo ir apsaugos inžinierė Danutė Songailaitė GRYNAS.lt vos tik išplitus žiniai, kad kilo gaisras, teigė, kad kai vyrauja karšti orai, bet koks šapelis gali lengvai įsiliepsnoti ir sukelti gaisrą, taigi nors ugnis šiuo metu plinta Rusijos teritorijoje, jos atėjimui ruošiamasi ir Lietuvoje.

„Stebime situaciją, pranešta apie tai Kuršių nerijai, jai pasakyta, kad pakraštį nuo Lietuvos stebėtų labai aktyviai. Gerai, kad vėjas šiaurės rytų, taigi dūmus nupučia nuo mūsų. Urėdijos padėtį žino ir stebi“, - teigė D. Songailaitė. 

Ji tikino, kad budi gaisrinės, bet kurią akimirką pasiruošusios išvykti, jeigu tik reiks. Taip pat mobilizuota rezervinė komanda, ji įspėta, kad jeigu gaisras plis, reikės kibti į darbus.

Koks miško plotas kaimyninėje Rusijos teritorijoje dega, urėdijos žinių neturi.

„Tokia sausybė dabar, bet koks numestas degtukas gali iškart miškus uždegti. Šlapiose girininkijose ir tai dabar, kai važinėjame, visur išdžiūvę kanalai. Gal kokią nuorūką numetė, gal kokį degtuką – kas dabar žino...“, - versijas nuo ko galėjo kilti gaisras kėlė D. Songailaitė.

Bus rusams patirtis

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser pripažino pati ką tik aplankiusi Parnidžio kopą, nuo kurios stebėjo tamsius dūmus, ateinančius iš Rusijos pusės.
D. Songailaitė
Tokia sausybė dabar, bet koks numestas degtukas gali iškart miškus uždegti. Šlapiose girininkijose ir tai dabar, kai važinėjame, visur išdžiūvę kanalai. Gal kokią nuorūką numetė, gal kokį degtuką – kas dabar žino.

Dūmai šokinėja, ugnis pulsuoja – tai matosi, tai vėl aprimsta. Matosi, kad ten yra gesinama – kokiu būdu, kaip, kiek – mums sunku pasakyti, bet kad dirbama – tai tikrai taip. Rusai tokių didelių gaisrų neturėję, tai jiems truputėlį bus patirties pasisėmimo“, - sakė A. Feser.

Ji ryžosi teigti, kad šiuo metu gaisro išplitimo tikimybė į Lietuvos teritoriją nedidelė: „Drįsčiau teigti, kad pavojaus mums nėra, nes labai palankus vėjas – šiaurės rytų  ir sukasi į šiaurę“, - teigė parko direktorė.

Jos duomenimis, gaisras yra kilęs maždaug 10 km iki Lietuvos sienos. Lietuviai ugniagesiai gelbėtojai siūlėsi rusams į pagalbą, buvo nuvykę prie sienos, tačiau jie neturi vizų, todėl nebuvo įsileisti.

Nepaisant to, kad pavojaus Lietuvai šiuo metu nėra, A. Feser patikino, kad parko gaisrinės situaciją stebi budėjimo režime ir laukia naujausios informacijos.

Nurodė stiprinti pajėgas

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas nurodė sustiprinti priešgaisrines pajėgas Nidoje. Į pasienį su Rusijos Federacija jau atvyko 2 didelės talpos ir padidinto pravažumo gaisrinės autocisternos, taip pat nukreipta automobilinė siurblinė ir žarnų paskirstymo automobilis.

Lietuvos gaisrininkams nurodyta stebėti situaciją ir imtis neatidėliotinų veiksmų, jeigu miško gaisras persimestų į Lietuvos teritoriją.
A.Feser
Dūmai šokinėja, ugnis pulsuoja – tai matosi, tai vėl aprimsta. Matosi, kad ten yra gesinama – kokiu būdu, kaip, kiek – mums sunku pasakyti, bet kad dirbama – tai tikrai taip. Rusai tokių didelių gaisrų neturėję, tai jiems truputėlį bus patirties pasisėmimo.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus vedėja Vida Šmigelskienė teigė, kad naujausiomis žiniomis į Nidą yra persikėlę Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vadovai ir stebi, kas vyksta Rusijos pusėje.

„Yra nusiųstos ugniagesių gelbėtojų papildomos pajėgos iš Klaipėdos į Nidą, pasienyje situacija stebima. Kol kas informacijos apie pagalbos prašymą (iš rusų – red. past.) neturime ir kiek teko klausti, tokio prašymo nėra. Kai nėra prašymo nėra, pagalba nėra siūloma“, - sakė V. Šmigelskienė.

Galima tik pasidžiaugti, kad šiuo metu pučia palankūs vėjas – nuo pasienio į jūros pusę, todėl tikimasi, kad gaisras iki Lietuvos neateis.

Gaisras gesinamas ir iš sraigtasparnių

Rusų portalas kgd.ru apie 16 val. pateikė duomenis, kad dega per 10 hektarų miško plotas, jame sutelktas maksimalus gaisro gesinimo įrangos kiekis. Vairuotojams yra sudaryti atskiri maršrutai, siekiant išvengti spūsčių ir netrukdyti privažiuoti gaisrinėms mašinoms. Kai kurie keliai skendi juoduose dūmuose, todėl patariama jų vengti.

Kol kas nėra žinomos priežastys dėl ko kilo gaisras, tačiau pranešama, kad į gesinimo operaciją įsijungusios ir policijos pajėgos, tikrinami šalia miško pastatyti automobiliai.

Taip pat rusų spauda praneša, kad yra galimas pavojus nuo plintančio gaisro nukentėti šalia gyvenvietės esančiam kariniam daliniui.

Gaisro vietoje  dirba 35 specialistai, iš jų -  dvidešimt ugniagesių. Į vietos apylinkes suvažiavę 9 ugniagesių automobiliai, gaisras gesinamas ir iš sraigtasparnių.