Gamtos fotografui Viliui Paškevičiui pavyko užfiksuoti įspūdingą kadrą. Jo nuotraukose aiškiai matyti oranžinės spalvos erkutė, „pietaujanti“ uodui ant galvos.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė, pamačiusi šią nuotrauką, teigė, kad tiksliai pasakyti, ar įsisiurbęs voragyvis tikrai erkė - sudėtinga. Iš pirmo žvilgsnio jis labiau panašus į trombikulido lervą.

„Bet kuriuo atveju garantuoju, kad tai – ne iksodinė erkė (galinti platinti pavojingus ligų užkratus, - red. past.). Pagal tai ką matau, galima būtų galvoti tik apie trombikulido (lot. Trombiculidae) lervą. Šios erkės tikrai neplatina nei Laimo ligos, nei erkinio encefalito“, - teigė specialistė.

Gamtos tyrimų centro Vabzdžių evoliucinės ekologijos grupės vyresnysis mokslo darbuotojas Eduardas Budrys GRYNAS.lt patvirtino ir pats matęs panašių vaizdų, kai erkės įsisiurbia uodams, tačiau jis pabrėžė, kad tai nėra ta pati erkė, kuri atakuoja žmones.
Entomologas E. Budrys
Yra erkių, kurios parazituoja augalus, yra plėšrių erkių, kurios kitas erkes gaudo ir yra daug tokių, kurios siurbia hemolimfą (skystas nariuotakojų audinys, atliekantis kraujo funkcijas – red. past.) vabzdžiams.
„Yra nemažai erkių, kurios būtent vabzdžių sąskaita vystosi, ne tik žmones siurbia. Be abejo, čia yra kitokios erkės. Erkės yra labai didelė ir įvairi nariuotakojų grupė, artima vorams. Yra erkių, kurios parazituoja ant augalų, yra plėšrių erkių, kurios kitas erkes gaudo ir yra daug tokių, kurios siurbia hemolimfą (skystas nariuotakojų audinys, atliekantis kraujo funkcijas – red. past.) iš vabzdžių“, - paaiškino E. Budrys.
Uodas gamtoje taip pat negali būti ramus - į jį taikosi erkės/ V. Paškevičiaus nuotr.

Anot mokslininko, tikrai yra maža tikimybė, kad tokios erkės gali pernešti tam tikras ligas kitiems uodams paprasčiausiai dėl to, kad erkė prisisiurbia tik kartą.

„Erkė, vieną kartą prisisiurbusi prie uodo, prie kito jau neprisisiurbia. Iš uodo į uodą pernešti kokias nors ligas, kurias uodas gali pernešti nuo vieno žmogaus kitam – tokios tikimybė nėra dėl tam tikros jų biologijos. Jauna erkė vieną kartą prisisiurbia, atsikabina nuo uodo ir po to uodams jau nebesiurbia“, - sakė E.Budrys.

Jis patvirtino M. Žygutienės žodžius, kad nuotraukoje matomas voragyvis tikrai nėra iksodinė erkė, kuri ir platina žmonėms pavojingas Laimo bei erkinio encefalito ligas.