1. Arenalio ugnikalnio nacionalinis parkas, Kosta Rika.
Arenalio ugnikalnio nacionalinis parkas, Kosta Rika. (Barboros Nemcovos nuotr. /CC BY 2.0)
Kosta Rikos atogrąžų miškų glūdumoje stūkso Arenalis – jauniausias iš šalies ugnikalnių. Arenalis yra aktyvus, veikiantis ugnikalnis, nedideli išsiveržimai vyksta nuolat, o parko lankytojai gali išvysti ir kalno šlaitais tekančią lavą.
Arenalio ugnikalnio nacionalinis parkas, Kosta Rika. (Marianne Muegenburg Cothern nuotr. / CC BY-SA 2.0)

Nacionalinis parkas taip pat garsėja karštosiomis versmėmis, gyvūnijos gausiais miškais ir daugybe paslėptų krioklių.

2. Igvasu nacionalinis parkas, Argentina ir Brazilija. 
Igvasu nacionalinis parkas, Argentinoje ir Brazilijoje. (Matto Gillmano nuotr. /CC BY 2.0)
23 kilometrai nuo Igvasu upės žiočių esantis Igvasu krioklys neginčijamai yra vienas iš gražiausių krioklių pasaulyje. 80 proc. Igvasu krioklio priklauso Argentinai, likusi dalis – Brazilijai. Dėl lenktos krioklio formos vienoje iš stebėjimo vietų parko lankytojus šniokščiantis vanduo supa iš trijų pusių.
Igvasu nacionalinis parkas (Miguel Vieira nuotr. / CC BY 2.0)

Į UNESCO paveldo sąrašą įtraukti tiek Argentinos, tiek Brazilijos pusėje esantys nacionaliniai parkai. Jų pažintiniai takai leidžia ne tik grožėtis kriokliu, bet ir susipažinti su daugiau nei 2 tūkst. įvairiausių augalų rūšių.

3. Josemičio nacionalinis parkas, JAV.
Josemičio nacionalinis parkas, JAV. (Chase Lindberg nuotr. / CC BY 2.0)
Prieš pasiekiant centrinę parko dalį, iš kur prasideda dauguma pažintinių takų, būtina sustoti Tunelio apžvalgos aikštelėje. Iš čia atsiveria nepakartojamas Josemičio slėnio, apsupto ledynų nugludintų uolų, vaizdas. Kairėje stūkso El Kapitanas, centre tolumoje kyšo garsioji Half Dome uola, o dešinėje matosi Bridalveilo krioklys. 
Josemičio nacionalinis parkas, JAV. (Koshyk nuotr. / CC BY 2.0)

Parke kasmet apsilanko daugiau nei 3,5 mln. lankytojų, kuriuos žavi galingi kriokliai, tūkstantmečių didžiųjų mamutmedžių (angl. Giant sequoia) giraitės ir įspūdingos ledynų, erozijos bei tektoninių plokščių judėjimo suformuotos uolos.

4. Etošos nacionalinis parkas, Namibija.
 Etošos nacionalinis parkas, Namibija. (Pius Mahimbi / CC BY-SA 2.0)
Afrika kupina įspūdingų nacionalinių parkų, tačiau nei vienas nepasižymi tokia kraštovaizdžio ir gyvūnijos įvairove kaip Etošos nacionalinis parkas Namibijoje. Prie parko girdyklų galite išvysti ne tik žirafas, zebrus, liūtus ir leopardus, bet ir patyrinėti daugiau nei 2 tūkst. senovinių uolų piešinių.
 Etošos nacionalinis parkas, Namibija. (Damien du Toit nuotr. /CC BY 2.0)

Etošos duburys – baltas išdžiuvusio ežero dugnas – yra išskirtinis vietos kraštovaizdžio elementas. Dėl didelio druskingumo ir vandens trūkumo čia išgyvena labai mažai organizmų, tačiau vandeniui retkarčiais užliejus duburį prie jo suskumba susiburti savanos gyvūnai ir migruojantys paukščiai.

5. Banfo nacionalinis parkas, Kanada.

 Banfo nacionalinis parkas, Kanada (Frank Kovalchek nuotr. / CC BY 2.0)
Albertos valstijoje esantis Banfo nacionalinis parkas ne veltui yra vadinamas Kanados Uolinių kalnų brangakmeniu. Čia vienoje vietoje galima rasti visą tai, kas apibūdina Šiaurės Amerikos laukinę gamtą: tyrus kalnų ežerus, masyvius ledynus, aukštai besistiebiančias uolėtas viršukalnes, briedžių, lokių ir spygliuočių miškų. Peito ežeras yra vienas šio parko simbolių – dėl iš ledynų atitenkančiame vandenyje esančių uolienų dalelių vasarą jis nusidažo žydra spalva.
6. Isla Bastimentos nacionalinis jūrinis parkas, Panama.
 Isla Bastimentos nacionalinis jūrinis parkas, Panama. (Michael McCullough nuotr. /CC BY 2.0)

Kai galvojame apie nacionalinius parkus, turbūt dažniausiai juos siejame su kalnais, miškais ir fiordais. Panamos Isla Bastimentos nacionalinis jūrinis parkas yra visiškai kitoks – čia traukia rifai, negyvenamos salos ir nepakartojami balto smėlio paplūdimiai. Parke galima aplankyti mangroves ir smėlėtas saleles ir rasti daugiau nei 10 tūkst. gyvūnų bei augalų rūšių.

7. Didžiojo kanjono nacionalinis parkas, JAV.
Didžiojo kanjono nacionalinis parkas, JAV. (Harald Hoyer nuotr. /CC BY-SA 2.0)

Arizonos valstijoje esantis Didysis kanjonas yra vienas įspūdingiausių gamtos kūrinių visame pasaulyje, dažnai įtraukiamas į įvairius gamtos stebuklų sąrašus. Didysis kanjonas yra beveik 450 kilometrų ilgio ir 29 kilometrų pločio, o kai kuriose vietose jo gylis siekia net 1,8 kilometro. Didžiausią pasaulio kanjoną per daugiau nei 17 mln. metų išgraužė Kolorado upė, jai pagelbėjo ir tektoninių plokščių judėjimas. Sėdint ant kanjono krašto ir žvelgiant į jo gilumą parko didybė tiesiog užgniaužia kvapą.

8. Pantanalio Mato Groso nacionalinis parkas, Brazilija
Pantanalio Mato Groso nacionalinis parkas, Brazilija. (Bart van Dorp nuotr. /CC BY 2.0)
Milžiniškas nacionalinis parkas apima dalį Pantanalio, vieną didžiausių pasaulyje atogrąžų šlapynių. Pantanalis taip pat yra viena iš turtingiausių ekosistemų pasaulyje po Amazonės atogrąžų miškų: čia galima išvysti daugybę įvairiausių žinduolių, roplių ir paukščių bei maždaug 3,5 tūkst. augalų rūšių. 
Pantanalio Mato Groso nacionalinis parkas, Brazilija. (Anos Raquel S. Hernandes nuotr. /CC BY-SA 2.0)

Deja, Pantanalis, kaip ir daugelis kitų ekosistemų Brazilijoje, itin kenčia nuo žmonių veiklos – ūkių plėtros, miškų kirtimo, nereguliuojamos žvejybos, brakonieriavimo bei taršos.

9. Cinque Terre, Italija. 
Cinque Terre, Italija. (Pank Seelen nuotr. /CC BY-SA 2.0)

Cinque Terre (Penkių žemių, - liet.) nacionaliniame parke Ligūrijoje netrūksta nieko: dailių ir spalvingų miestelių, laukininių gyvūnų knibždančių miškų, vaizdingų maršrutų ir smėlėtų paplūdimių. Nedaug pasaulyje yra vietų, kur gamta ir kultūra susilietų taip harmoningai ir padovanotų tokių įspūdingų vaizdų.

10. Gioremės nacionalinis parkas, Turkija.
Gioremės nacionalinis parkas, Turkija. (Frank Kovalchek /CC BY 2.0)
Į Kapadokijoje esantį Gioremės nacionalinį parką pamatyti uolienose iškirstų namų ir uolų stulpų, vadinamų fėjų kaminais, turistai atvyksta iš viso pasaulio. Čia juos taip pat traukia ir Bizantijos laikus menančios urvų freskos bei ištisi požeminiai miestai.
Gioremės nacionalinis parkas, Turkija. (Eder Fortunato /CC BY-SA 2.0)
Viena didžiausių atrakcijų - virš Gioremės slėnio, kuris laikomas vienu keisčiausių kraštovaizdžių pasaulyje, praskristi oro balionu.