Įvardija keturias priežastis

Gamtos tyrimų centro Geologijos ir geografijos instituto Giluminės geologijos laboratorijos vadovė Gražina Skridlaitė įvardija keturias pagrindines priežastis, kodėl susidaro įspūdis, kad Lietuvoje mažėja riedulių.

„Rieduliai niekur nenyksta, jų kiekis yra gana pastovus. Tačiau, kodėl atrodo, kad jų mažėja? Kai ledynas atnešė riedulius ir jam tirpstant jie iškrito iš ledo sluoksnio, šie išsidėstė labai netolygiai. Ledynas Lietuvą dengė labai nevienodai – vienur buvo jo pakraštys, kitur - baseinai, kur tekėjo tirpstančio ledo vanduo ir susidarė didžiulės smėlio ar molio masės. Vienose vietose riedulių randame labai daug, kitose – jų labai trūksta. Tai yra viena priežastis. Antra, dabar labai padaugėjo statybų – riedulių panaudojimas yra didesnis nei prieš kelis dešimtmečius. Žmonės sunaudojo visas krūvas riedulių, kurie riogsojo palaukėse. Karjeruose, iš kurių iškasama daugiausiai riedulių, jie yra trupinami – iš jų gaminama skalda. Kadangi didėja skaldos paklausa, sunaikinama vis daugiau riedulių“, - kalbėjo G. Skridlaitė.

Trečioji priežastis yra riedulių dūlėjimas. Anot pašnekovės, daug riedulių, kurie išlindo iš ledo sluoksnio prieš kelis šimtus ar tūkstančius metų, jau sudūlėjo. Juos veikė oro, temperatūros, kritulių pokyčiai – rieduliai trupėjo, mažėjo. Juos padengė augalai, dažniausiai - kerpės. Daug riedulių, kaip pasakoja mokslininkė, apaugo miškais.
D. Gedvilas
Žvyro kaina Lietuvoje yra mažesnė, todėl rinkos dalyviai pirmiausiai išperka tai, kas pigiau, o paskui, jeigu nelieka vietinės žaliavos, turi pirkti atsivežtinę. Šiandien, kai sakoma, kad trūksta, matyt turima omenyje, kad trūksta būtent žvyro skaldos, o ne tos įvežtinės, kuri yra brangesnė.

„Jeigu jūs nueitumėte į mišką ir pastebėję apvalius kupstus, nuimtumėte samanas, pamatytumėte, kad ten vietoje akmens jau susidariusios žvyro ar smėlio krūvelės“, - atkreipė dėmesį G. Skridlaitė.

Riedulių kiekius paveikė ir sumažėję žemdirbystės mastai. Mokslininkė tai įvardija kaip ketvirtąją  riedulių mažėjimo priežastį. Kai kuriuose rajonuose rieduliai nėra išrenkami iš laukų. Anksčiau, intensyviai dirbant žemę, žmonės kiekvieną pavasarį iš laukų išrinkdavo daugybę riedulių. Giluminės geologijos laboratorijos vadovė aiškina, kad tose vietose, kuriose ledynas suklostė nuogulas, vadinamas morenomis ir kur jos slūgso paviršiuje, rieduliai tiesiog „auga“ iš žemės – po žiemos dažnai paviršiuje randama gana daug naujų akmenų.

„Riedulių Lietuvos paviršiuje dar gali atsirasti nemažai, tačiau tai gana lėtas procesas – jie ne taip greitai „auga“, kaip yra sunaudojami“, - patikslino mokslininkė.

Riedulių Lietuvos teritorijoje gausiausia randama Aukštaitijoje ir Žemaitijoje, o mažiausiai – Suvalkijoje ir Dzūkijoje.

Lietuvoje populiarėja „akmenligė“

Pastebima ir dar viena priežastis, kodėl riedulių laukuose, tam tikrose vietose, mažėja. Lietuvoje labai paplitusi yra „akmenligė“– riedulių kolekcionavimas, naudojimas sklypų puošybai. G. Skridlaitė svarsto, kad iš vienos pusės tai nėra blogai, jeigu žmogus nori tokius riedulius išsaugoti, tačiau nederėtų tokių riedulių imti iš saugomų teritorijų.
Akmenų Lietuvoje mažėja ir dėl intensyvėjančių statybų

„Vertinčiau tai ir teigiamai, ir neigiamai. Teigiamai dėl to, kad daugelis riedulių, kurie, pavyzdžiui, būtų sutrupinti, yra išsaugojami, jie puoselėjami, valomi. Tačiau, deja, kartais žmonės nežino, iš kur jie ima tokius riedulius. Kartais jie pasisavinami iš ten, kur turi geologinę, kultūrinę ar archeologinę vertę. Žmonės kartais neįvertina to, kad tokius riedulius geriau palikti vietoje, kur jie yra kraštovaizdžio dalis“, - teigė Gamtos tyrimų centro Geologijos ir geografijos instituto Giluminės geologijos laboratorijos vadovė.

Apie „akmenligę“ kalba ir Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas. Jo teigimu, įstatymiškai yra apibrėžta, kad akmuo yra žemės savininko nuosavybė. Žemės savininkas, surinkdamas akmenis iš savo dirbamų laukų, turi teisę juos sunaudoti savo reikmėms ir netgi parduoti.
J. Satkūnas
Jeigu žmogų jau apninka „akmenligė“, yra nepaprastai puikus lietuviškas akmuo – dolomitas. Jį galima teisėtai įsigyti karjeruose, kur jis yra kasamas.

„Pagal specialiąsias žemės ir miško naudojimo sąlygas, draudžiama sunaikinti didesnius negu 0,5 kubinio metro akmenis. Tačiau nepasakyta, kad negalima jų judinti - dideli akmenys ir dabar labai juda, keliauja iš natūralių buvimo vietų į privačias valdas. Dabar yra didelė mada. Teko matyti tikrai turtingų privačių valdų, kur milžiniški akmenys suvežti“, - pasakojo J. Satkūnas.

Geologas akcentuoja, kad tai yra nemenka problema, nes dideli rieduliai savo natūralioje buvimo vietoje yra vertingesni. Jie turi tam tikrą mitologinę, sakralinę, archeologinę reikšmę. „Jeigu akmenį išjudini iš jo vietos, sunaikini visą jo praeitį“, - patikslina geologas.
Jonas Satkūnas

Tiems, kurie vis dėlto negali atsispirti „akmenų magijai“, pašnekovas turi konkretų patarimą: „Jeigu žmogų jau apninka „akmenligė“, yra nepaprastai puikus lietuviškas akmuo – dolomitas. Jį galima teisėtai įsigyti karjeruose, kur jis yra kasamas. Kai kas sako, kad jis panašus į betono gabalą, bet kai įdėmiau pasižiūri – jis žiba savo dolomitiniais kristaliukais saulėje, fantastiškas akmuo!

Aš pats specialiai nusipirkau dolomito iš Petrašiūnų karjero, Pakruojo rajone ir atsivežiau į savo sodybą. Padėjau prie tvenkinio, negaliu juo atsidžiaugti – visiems rodau, koks tai yra puikus, natūralus, lietuviškas akmuo. Labai tinka sodybų kraštovaizdžio puošybai“.

Pirma išperka, kas pigiau

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidento Daliaus Gedvilo manymu, Lietuva niekada neturėjo namų pamatams, kelių statybai ar betono mišinių gamybai pakankamo kiekio akmenų. Ypač tas pasakytina apie granitinę skaldą – visą laiką naudota žvyro skalda arba dolomitinė.

Dalius Gedvilas
„Į Lietuvą jau daug metų yra įvežama granitinė skalda iš kitų šalių. Jeigu pastebėjote, keliai Lietuvoje nėra margi ar raudoni, yra juodai-pilki, todėl, kad yra patvirtintas tam tikras reglamentas. Iš Baltarusijos Mikaševič regione esančių telkinių skalda atvežama į Lietuvą. Statybininkai, jeigu gamina betoną, kuriam reikia didesnio stiprio, paprastai naudoja skaldą. Jeigu statomas aukštuminis statinys ar tilto konstrukcijos, betono stipriui yra keliami dideli reikalavimai, kurie pasiekiami naudojant ne tik daugiau cemento, bet ir tam tikrą skaldų kompoziciją“, - aiškino D. Gedvilas.
G. Skridlaitė
Dabar labai padaugėjo statybų – riedulių panaudojimas yra didesnis nei prieš kelis dešimtmečius. Žmonės sunaudojo visas riedulių krūvas, kurios riogsojo palaukėse.

Vis dėlto, Lietuvoje, anot D. Gedvilo, trūksta ir žvyro skaldos. „Žvyro kaina Lietuvoje yra mažesnė, todėl rinkos dalyviai pirmiausiai išperka tai, kas pigiau, o paskui, jeigu nelieka vietinės žaliavos, turi pirkti atsivežtinę. Šiandien, kai sakoma, kad trūksta, matyt turima omenyje, kad trūksta būtent žvyro skaldos, o ne tos įvežtinės, kuri yra brangesnė“, - aiškino pašnekovas. Kainų skirtumas tarp vietinės ir atsivežtinės žaliavos gali siekti iki 30 proc.

Klaipėdoje trūksta smėlio

Pajūryje, kuriame atrodytų, kad turėtų būti daug iškasenų, statybininkai stebi ir kitą nemalonią tendenciją – ima trūkti smėlio.

Klaipėdoje ima trūkti ir smėlio

Ar leisti eksploatuoti telkinius miškuose?

Lietuvoje, saugant miškus, buvo uždrausta eksploatuoti naujus telkinius, kurie yra užžėlę miškais. D. Gedvilas svarsto, kad iki šiol eksploatuotuose telkiniuose nemažai žaliavos jau yra iškasta, todėl galbūt reikėtų apsvarstyti tokio draudimo panaikinimą.

„Vyriausybėje matyt reikėtų peržiūrėti galimybę naudoti Lietuvoje turimus iškasenų resursus, pasižiūrėti, ar iš tiesų reikia saugoti miškus ir neleisti Lietuvos ūkiui naudoti iškasenų, o jas atsivežinėti iš užsienio, - samprotavo pašnekovas. - Mano manymu, karjerai turi teisę plėstis, neturėtume įvežinėti skaldos, turėtume bandyti eksploatuoti savus telkinius. Yra nemažai reikalavimų telkinio eksploatacijai ir rekultyvacijai - jį eksploatuodami nebūtinai turime sugadinti žemę, jeigu bus investuojama į rekultyvaciją, apželdinimą, apsodinimą – ateities kartoms nepaliksime dykynės, o bus sutvarkytas kraštovaizdis, nebus dūlantis žemės lopas, galės būti poilsio zona arba zona, pritaikoma žemdirbystei“.
Citata
Pastebima ir dar viena priežastis, kodėl riedulių laukuose tam tikrose vietose mažėja. Lietuvoje labai paplitusi yra „akmenligė“– riedulių kolekcionavimas, naudojimas sklypų puošybai.
Natūralių riedulynų Lietuvoje yra išlikę labai nedaug – juos reikia saugoti, nes jie dar gali pasitarnauti moksliniams tikslams, įsitikinusi G. Skridlaitė. Tačiau miškuose apaugę riedulynai, kuriuos statybininkai siūlo galbūt pamėginti eksploatuoti, mokslininkės įsitikinimu, daug naudos neduotų, nes jų kokybė suprastėjusi.
Apleistas žvyro karjeras Kaišiadorių rajone

„Didelė dalis tokių riedulių nelabai patenkintų statybininkų reikalavimus, nes jie yra išdūlėję ir ištrupinėję. Kai kuriuos mažesnius ne saugomose teritorijose esančius plotus, aišku, galima panaudoti, tačiau tai tikrai neišspręstų visų ekonominių problemų – jų kiekis per mažas, todėl vis tiek reikės skaldą vežti iš kaimyninių kraštų“, - savo nuomonę išsakė Gamtos tyrimų centro Geologijos ir geografijos instituto mokslo darbuotoja.

Geologas J. Satkūnas taip pat kategoriškai nesutinka su išsakytu statybininkų atstovų pasiūlymu eksploatuoti miškuose esančius riedulynus.

„Akmenys saugomoje teritorijoje sukuria didžiulę biologinę įvairiovę. Akmenynai turi gal dar ir nesurastą istorinę, archeologinę vertę. Tikrai negalima leisti net tokios minties. Galima judinti ir naudoti tik tuos akmenis, kurie yra surinkti iš laukų“, - sakė J. Satkūnas.