Lapės yra visaėdžiai šuninių šeimos, kuriai taip pat priklauso vilkai, šakalai ir šunys, žinduoliai. Beveik visuose žemynuose gyvenančios rudosios lapės (lot. Vulpes vulpes) išsiskiria savo raudonu kailiu, juodomis pėdutėmis ir pūsta uodega baltu galiuku. Šie gyvūnai sveria nuo 2 iki 14 kg, ūgis siekia nuo 45 iki 90 cm. Iš viso priskaičiuojama 12 lapių rūšių. Be rudųjų lapių dar žinomos poliarinės lapės, fenekai, dvi amerikinės lapių rūšys ir kitos.
Citata
Lapių uodega padeda joms išlaikyti pusiausvyrą, taip pat šildo esant žemoms temperatūroms bei gali būti naudojama kaip bendravimo priemonė – pranešti kokią nors žinią kitoms lapėms.

Labiausiai pasaulyje paplitusios rudosios lapės gyvena pačiose įvairiausiose buveinėse – miškuose, pievose, kalnuose ir netgi dykumose. Jos taip pat geba puikiai prisitaikyti prie žmonių sukurtų buveinių, jų galima sutikti ūkiuose, priemiesčiuose ir netgi tankiai apgyvendintuose miestuose. Būtent dėl šio sugebėjimo prisitaikyti ir išradingumo medžiojant lapės įvairiose kultūrose laikomos gudriomis apgavikėmis, kartais net turinčiomis stebuklingų galių.

Laisvėje lapės gyvena apie trejus metus, bet prižiūrimos žmonių gali sulaukti ir 10 metų. Rudosios lapės gyvena pavieniui arba šeimynomis. Jos yra įgudusios medžiotojos ir maitinasi graužikais, kiškiais, paukščiais ir panašiu nedideliu grobiu. Tačiau jų dieta tuo neapsiriboja – esant mažai jų įprasto grobio, lapės tenkinasi vaisiais ir daržovėmis, taip pat žuvimis, varliagyviais ir netgi sliekais.

Šiuo metu - mažylių priežiūros rūpesčiai

Gyvendamos arti žmonių lapės gali maitintis atliekomis iš konteinerių, nesibodi ir naminių augintinių ėdalo. Per dieną lapės gali suvalgyti apie kilogramą maisto. Ko nesuvalgo, paslepia po senais lapais ar po sniegu „juodai dienai“.

Nedidelis, lieknas kūnas leidžia rudosioms lapės išvystyti beveik 50 km per valandą greitį. Lapės taip pat pasižymi itin gera klausa: jos gali girdėti žemo dažnio garsus, o tai joms padeda medžiojant po žeme besikasančius graužikus.

Lapių uodega padeda joms išlaikyti pusiausvyrą, taip pat šildo esant žemoms temperatūroms bei gali būti naudojama kaip bendravimo priemonė – pranešti kokią nors žinią kitoms lapėms.

Lapės poruojasi sausį arba vasarį, o lapiukai gimsta po poros mėnesių – taigi šiuo metu lapės jau rūpinasi neseniai gimusiais mažyliais. Vienoje vadoje gali būti nuo 2 iki 12 lapiukų, bet įprastai atsivedama 4-5. Tik gimę jaunikliai būna rusvi arba pilki, bet vieno mėnesio sulaukę lapiukai jau pakeičia kailį į raudoną. Tėvai lapiukais rūpinasi per vasarą, o sulaukę 6 mėnesių jie jau patys medžioja ir gali išsimaitinti.

Žemiau pateikiame 15 gražuolių lapučių nuotraukų, kurias mūsų šalies laukuose ir miškuose užfiksavo geriausi Lietuvos gamtos fotografai.

1. Žvilgsnis tarp žolių
Lapė
2. Su tokiu kailiu - nei lietus, nei sniegas nebaisu
Lapė
3. Kas ką „suvalgys“?
Žaidžia lapiukai
4. Šiaip ne taip surinkau pietus - penkios pelės ir kurmis
Lapė po medžioklės
5. Jau tuoj tuoktuvių metas - aūū, jaunikiai!
Lapė
6. Taip, objektyvą nukreipkite prašau į mane, šernas čia tiesiog kadre painiojasi
Lapė šernų draugijoje
7. Šiandien vakarienė prancūzišku stiliumi - varlių šlaunelės
Lapė kremta varlę
8. Kas sekmadienį skaniausia?
Saldus lapiukų miegas
9. Kažkur po tuo sniegu girdžiu krebždant savo desertą
Medžiojanti lapė
10. Lapė skraiduolė - ar girdėjote apie tokią rūšį?
Tai bent šuolis
11. Gardu - tik nosis truputį šąla
Lapė sniegynuose
12. Ar graži? Puošiausi tris valandas
Išsipusčiusi lapė
13. Įdomu, o kas slypi anapus miško?
Ilgesingas žvilgsnis
14. Kaip jums mano juodi batukai?
Lapės Lietuvos gamtos fotografų nuotraukose
15. Eime lenktynių per pievą ?
Lapės Lietuvos gamtos fotografų nuotraukose