Žinomas sodininkas, sakurų ir bonsų specialistas Kęstutis Ptakauskas GRYNAS.lt teigė, kad šiemet Japonijoje itin mėgstami augalai pražydo gerokai anksčiau nei pernai. Pernai Neries pakrantė purpurinės spalvos žiedais pasipuošė tik gegužės mėnesio pradžioje.

Tačiau šis pavasaris ganėtinai ankstyva sakurų žydėjimo pradžia pašnekovo nenustebino. Kadangi pavasaris buvo ankstyvas, anksčiau atgijo ir augalai. Tačiau jo namuose šiaurinėje pusėje augančios sakuros dar nežydi. O ir Vilniuje prasiskleidė toli gražu ne visi žiedai. Specialistas sakė, kad masinis žydėjimas prasidės už savaitės ar dviejų.

„Žydėjimo pradžios laikas visiškai normalus, kadangi sodas yra pietiniame šlaite, kuris mėgaujasi saule. Be to, ir žiema buvo palanki. Tačiau jos labai gausiai dar nežydi. Dar tik pati pradžia. Maždaug už savaitės ar dviejų viskas atrodys dar gražiau. Pavyzdžiui, mano sakuros yra šiaurinėje pusėje, todėl dar tikrai nežydi. Tačiau pumpurai jau išbrinkę. Manau, kad už savaitės žiedais galėsiu pasidžiaugti ir aš“, - svarstė Kęstutis Ptakauskas.

Anot jo, sakuros žydi dvi – tris savaites, priklausomai nuo oro temperatūros, saulės ir vėjo intensyvumo. Tačiau žydėjimo laiką gali stipriai sutrumpinti stiprus vėjas. Stiprūs vėjo gūsiai gali nudraskyti liaunus pavasarinio žiedus. O pavasarinės šalnos, pasak pašnekovo, sakurų neturėtų išgąsdinti. Jei naktimis temperatūra nukristų iki penkių laipsnių šalčio, augalams nieko blogo nenutiktų. O ir prie lietuviškų žiemų Prunus Sergenti jau adaptavosi. Ji gali pakęsti iki 34,5 laipsnių siekiantį šaltį.

Nors Lietuvoje sakuros dar tik pradeda žydėti, šiltesnio klimato šalyse jos jau senokai džiugina žmones. Pavyzdžiui, Vokietijoje ir Japonijoje, K. Ptakausko žiniomis, sakuros „jau žydi pilnu pajėgumu“.

Prunus Sergenti – ilgaamžiai augalai. Pasak pašnekovo, medžiai džiugins kelias kartas. Tačiau dabar jie dar palyginti nedideli – po penkerių metų jie bus labiau sutvirtėję. Taip pat jis atkreipė dėmesį, kad šie medžiai yra ne tik pavasario, bet ir rudens pranašai – iš visų medžių jų lapai paruduoja pirmiausia.

O apskritai Europoje sakuros yra labai mėgstamos ir vertinamos. „Anglijoje Prunus Sergenti 2010 m. išrinktas gražiausiu medžiu. Jais apaugintos ištisos gatvės. Po penkių metų ir prie Neries susiformuos didžiulės lajos. Tai – labai gražūs augalai. Sakura - yra vienas pirmųjų augalų, kuris pavasarį pražįsta. Tai yra miela širdžiai ir pakelia nuotaiką. Sakuros turi kvapą, o vasarą jos užmezga mažas vyšnaites, kurias labai mėgsta paukščiai“, - pasakojo K. Ptakauskas.

GRYNAS.lt primena, kad 2011 m. sakuros sužydėjo balandžio pabaigoje, 2012 m. – gegužės viduryje, o 2013 m. – gegužės pradžioje.

Sakurų sodas Vilniuje įkurtas 2001 m. minint Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos, rezidavusio Kaune ir karo metais išsaugojusio maždaug 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių, 100-osios gimimo metinės.