Kol kas antplūdžio nėra

Bendrovės „Dezinfa“ Šiaulių padalinio vadovas Kazys Kontrimas GRYNAS.lt patvirtino, kad šilti orai – itin palanki terpė įvairiems mašalams suklestėti.

„Šiuo metu antplūdis nėra padidėjęs ar pamažėjęs, yra ta pati problema kaip ir kiekvienais metais – labai panašios situacijos, - sakė K. Kontrimas. - Aišku, jeigu gamta anksčiau atgija, atgija ir mašalai, taip ir turėtų būti. Ankstesnių metų patirtis to nerodė, nes ir žiema buvo šaltesnė, situacija buvo kiek kitokia. Bet šiemet, manau, kad viskas bus daug anksčiau“.

Šiuo metu kenkėjų naikintojams tenka kovoti su butuose išvešėjusiomis blakėmis, kurioms ten veistis tinkamas mikroklimatas – butai dar šildomi, todėl netrūksta šilumos. Tačiau lauko aplinkoje, kaip patvirtina K. Kontrimas, dar nėra pastebėtos nei skruzdės, nei kiti ropojantys ar skraidantys vabzdžiai.
Blakės čiužinyje

Kovo pabaigoje jau galima tikėtis musių

Specialisto teigimu, įprastai uodų sezonas prasideda birželio pradžioje, tuo metu tenka apdoroti vandens telkinius, kad neišsivystytų lervos.

„Yra buvę metų, kada ir balandžio 5-10 dienomis atsirasdavo musių, jų antplūdis būdavo gana nemažas. Vasario mėnesį jų tikrai neatsiras, tačiau kovo pabaigoje, jeigu bus toks oras, tikimybė yra“, - kalbėjo kenkėjų kontrolės bendrovės atstovas.

Jis patvirtina, kad šilti orai lemia visų vabzdžių biologinio laikrodžio paspartėjimą – jie pajaučia šilumą, pradeda vystytis, taigi ir populiacija išauga.

„Dabar ir paukščiai, pavyzdžiui, balandžiai, suka lizdus, deda kiaušinius ir vystosi, taigi, manau, kad ir jų populiacija bus žymiai didesnė šiais metais“, - sakė K. Kontrimas.

Per žiemą neiššalo

Šiemet vyravusi neįprasta žiema taip pat galėjo „pasitarnauti“ įvairiems kenkėjams. Pavyzdžiui, grūdiniai kenkėjai, tarkime grūdų fabrikuose, jeigu būna ilga ir šalta žiema, spėja arba pasislėpti, arba iššąla. Tam reikalinga maždaug 15 parų, per kurias laikytųsi 20 laipsnių šalčio temperatūra.
A. Kontrimas
Aišku, jeigu gamta anksčiau atgija, atgija ir mašalai, taip ir turėtų būti. Ankstesnių metų patirtis to nerodė, nes ir žiema buvo šaltesnė, situacija buvo kiek kitokia. Bet šiemet, manau, kad viskas bus daug anksčiau

„Šiais metais to tikrai nebuvo. Kadangi pastatų sienos nespėjo įšalti, jie išgyveno ir išsilaikė“, - perspėjo K. Kontrimas.

Kenkėjų naikinimo specialistas vardija, kad per žiemą, vos prasidėjus šildymui, aktyviausios būna blusų ir tarakonų populiacijos. Šildymo sezono metu pasitaiko ir blakių.
Įvairūs mašalai gali suklestėti stipriau atšilus orams

„Paskui pavasariop pasirodo sodo, lauko skruzdėlės, paskui visi kiti skraidantys kenkėjai – musės, uodai, širšės ir visi kiti“, - sakė „Dezinfa“ atstovas. Jų sezonas įprastai prasideda gegužės pirmoje pusėje. Tačiau vyraujant šiltiems orams, tai gali nutikti ir anksčiau.

Uodų būta ir sausį

GRYNAS.lt primena, kad uodų būta ir sausio mėnesį. Tuo pasiskundusi viena kaunietė sulaukė gana išsamaus entomologų paaiškinimo: „Pliusinėje temperatūroje yra uodų rūšių, kurios yra aktyvios. Jų galima aptikti ir žiemą. Yra ir kitų tokių vabzdžių, čia nieko ypatingo“, - teigė Gamtos tyrimų centro vabzdžių evoliucinės ekologijos grupės vyresnysis mokslo darbuotojas Eduardas Budrys.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus Vabzdžių skyriaus vedėjas Romas Ferenca taip pat yra sakęs, kad uodai butuose per žiemą gali išsilaikyti dėl neįprastai šiltų orų, taip pat gretimais esančių vandens telkinių – tarkime, rūsyje lašančio vandens.

Jo teigimu, dalis uodų patelių sėkmingai peržiemoja įvairiose pakankamai nuo šalčio apsaugotose vietose: rūsiuose, sandėliuose, palėpėse įvairiose pagalbinėse patalpose ir gali sudėti kiaušinėlius.