Vilnietė Lina teigia Vilniaus Pasakų parke pastebinti daug voverių. Susirūpinusi moteris LRT radijo teiraujasi, ar tikrai galima šerti šiuos mielus laukinius graužikus. Jei taip – kuo. „Žmonės jas maitina kuo papuola: batoną neša, kruopas. O aš žinau, kad jos riešutais maitinasi“, – sako Lina.

Gamtininko S. Paltanavičiaus teigimu, voverių, kaip ir kitų laukinių gyvūnų, šerti nereikėtų – jie ir patys susiranda maisto. „Visą žiemą lukštena kankorėžius. Tačiau jei jos jau patikėjo žmonėmis, ir jie jas pripratino prie maisto, galbūt galima ant kelmo ar improvizuotos lesyklos jo padėti“, – mano gamtininkas.

Žinoma, geriausia voverėms palikti riešutų – paprastų, lazdyno ar net graikinių. Taip pat galima papilti saulėgrąžų, įvairių kruopų. Ar tinka pūstauodegėms duona? Galbūt nebent balta, svarsto gamtininkas.

„Tačiau žinokime, kad, kepant duoną, dedama ir prieskonių, ir druskos, todėl laukiniams gyvūnams tai nėra pats tinkamiausias maistas. Jei tikrai norime jiems padėti, suraskime bent trupinį paties natūraliausio maisto“, – pabrėžia S. Paltanavičius.

Beje, voverėms patiks ir obuolys, netgi morka. Tačiau yra ir tokių daržovių, kurių joms palikti nevalia. „Tikrai netiks bulvė, burokėlis, kopūstas, nes šie maisto produktai labai greitai sušąla ir gyvūnams gali tapti kenksmingi“, – įspėja gamtininkas.