Portugališkasis laivelis (lot. - Physalia physalis) dažnai priskiriamas medūzoms. Bet iš tikrųjų jis – duobagyvis, dilginamųjų būrio atstovas. Duobagyviai – fantastiški sutvėrimai. Jie atrodo kaip vienas organizmas, o iš tiesų būna visa jų kolonija, kurią sudaro daugybė mažesnių organizmų, vadinamų zuidais.

Apie juos ne taip seniai girdėjome – narai prie Australijos krantų nufilmavo retą „gyvąjį vamzdį“, kurį sudaro ne kas kitas, o zuidai. Zuidai, suaugę vienas su kitu ir priklausomi vienas nuo kito. Jie tokie maži, kad egzistuodami atskirai vienas nuo kito, tiesiog neišgyventų.

Portugališkieji laiveliai gyvena vandens paviršiuje irplaukioja didelėmis (iki kelių tūkstančių) grupėmis. Dujų pripildytas violetinis oro burbulas atstoja „burę“ (pneumatoforą). Vėjas gali plukdyti jį kaip laivelį, tačiau kilus audrai, dujos iš burbulo išeina ir gyvūnas panyra po vandeniu.

Šie nežemiškos išvaizdos sutvėrimai minta nedidelėmis (iki 30 cm) žuvimis, kurias pagauna dilginamosiomis ląstelėmis padengtais čiuptuvais. Paralyžuota žuvis pernešama į polipų koloniją, esančią po oro burbulu, kur laimikis smulkinamas ir apdorojamas.

Portugališkasis laivelis turi daugybę nuodingųjų kapsulių. Nuodai gali būti pavojingi žmogui (savo sudėtimi prilygsta kobros nuodams).
Portugališkasis laivelis, plūduriuojantis vandenyno paviršiuje. Rex Features nuotr.