Lietuvos gamtos fondas kviečia pirmąjį spalio šeštadienį (spalio 5 d.) atsiplėšti nuo įprastinio penkių valgomų grybų rūšių rinkimo ir susipažinti su daugybe kitų miške augančių grybų rūšių – netinkamų mūsų stalui, tačiau vertingų miško ekosistemai.

Na, o jei manote, jog ką jau ką, bet grybus tikrai pažįstate, kviečiame patikrinti savo žinias šioje viktorinoje (atsakius į visus klausimus teisingas atsakymas bus žymimas geltona spalva):


Lietuvos gamtos fondo specialistai pabrėžia, jog daug ir įvairių grybų dygsta tik tausojančiais metodais tvarkomame miške. Svarbiausia sąlyga – kad miške nestigtų negyvos medienos: sausuolių, stuobrių ir virtuolių.

Tyrimais atskleista, kad mūsų klimato juostoje nuo negyvos medienos priklauso net 5000 – 7000 gyvūnų, augalų ir grybų rūšių. Tausojančios miškininkystės pavyzdį galima išvysti Lietuvos gamtos fondo Žingių miško (Siužionių seniūnija, Vilniaus rajono savivaldybė) pažintiniame take, todėl būtent šiame miške vyks jų paieška ir bus tikrinamos grybų pažinimo žinios.

Grybų pažinimo čempionatas prasidės spalio 5 dieną, 9:30 prie Žingių miško pažintinio tako pagrindinio stendo. Pats grybavimas prasidės 11 valandą, renginys truks iki 17.30 vakaro.

Viktorinai naudotos Romualdo Barausko, Remigijaus Karpuškos, Redos Iršėnaitės ir Lietuvos gamtos fondo nuotraukos.